Nagyvilág

Örömünnep Horvátországban a hágai ítélet után

Százezres ünneplő tömeg fogadta Zágrábban Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat, akiket pénteken felmentett a hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

“Boldogok vagyunk, hogy ma este együtt lehetünk veletek. …A háború a történelemé, forduljunk a jövő felé, együtt mindannyian” – mondta a nyugalmazott horvát katonai vezető első nyilvános beszédében a hazatérés után. Gotovinát a hazafias dalokat, jelszavakat skandáló, lobogókat lengető tömeg örömujjongással szakította félbe.

A két tábornokért délután Ante Kotromanovic védelmi és Fred Matic veteránügyi miniszter a kormány különgépével indult Hollandiába. A repülőgép, fedélzetén a felmentett Gotovinával és Markaccsal, azok családtagjaival és ügyvédjeivel nem sokkal 16 óra után landolt a zágrábi Pleso repülőtéren, ahol Zoran Milanovic miniszterelnök, Josip Leko, az országgyűlés elnöke, volt katonatársak és újságírók hada várta.

A két nyugalmazott tábornok a repülőtérről a zágrábi Jellasics térre ment, ahol több tízezres ünneplő tömeg várta őket. A fővárosba folyamatosan érkeznek az emberek az ország minden tájáról, ünnepelni és köszönteni a hazájukban mindvégig nemzeti hősként számon tartott katonai vezetőket.

Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik