Nagyvilág

Nem avatkozik be a NATO Szíriában

Rasmussen (rasmussen)
Rasmussen (rasmussen)

A NATO-nak fenn kell tartania védelmi képességeit, hiszen a veszélyek nem szünetelnek a válság idején sem – mondta a szövetség főtitkára Prágában. Rasmussen örül a szír ellenzék együttműködésének.

A konferencián Anders Fogh Rasmussen ismét hangsúlyozta, hogy az európai tagállamok már most sem költenek eleget védelmi kiadásokra, így a további csökkentés veszélyes. A konferencia helyszínéül szolgáló Csehország kormányfője, Petr Necas azt ígérte: mindent megtesznek, hogy orvosolják a problémát – országa ugyanis szintén az előírtnál kevesebbet költ védelemre.

A szír helyzettel kapcsolatban Rasmussen elmondta, hogy sem az ellenzék, sem a régió államai nem kérték a NATO beavatkozását, így az nincs napirenden; de politikai megoldást kell találni a helyzetre. Kiemelte, minden szükséges lépést megtesznek, hogy megvédjék a szövetséges Törökországot a válság kedvezőtlen hatásaival szemben.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség (NATO-beli diplomáciai forrásokra hivatkozva) arról számol be, hogy élesedik a török–szír konfliktus, és fokozott harckészültségbe helyezték a török hadsereget. Továbbá a szíriai kormány légierejének esetleges kiszorítására is van forgatókönyve a törököknek azzal, hogy repüléstilalmi övezetet hoznak létre Szíria északi körzetei felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik