Nagyvilág

Ellentüntetők állták útját egy neonáci felvonulásnak

Több száz ellentüntető akadályozott meg egy neonáci felvonulást szombaton az Odera menti Frankfurtban.

A kelet-németországi határváros rendőrsége szerint az ellentüntetők közül mintegy ötszázan elállták a tervezett útvonalat, egy helyben veszteglésre kényszerítve ezzel a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) alig százfős megmozdulását.

A tiltakozás mindvégig békés maradt, a rendőrség ezért nem avatkozott közbe, bár nagy erőkkel volt jelen, hogy megakadályozza a két tábor esetleges összetűzését.

A hatóságok egyik szóvivője szerint a jobboldali szélsőségesek mintegy fele még délután szétszéledt és elutazott a városból, holott az NPD eredetileg este 8 óráig tartó rendezvényt jelentett be.

“Egyértelmű jelzést adtunk” – nyilatkozott a történtek után a Nincs Helyük a Náciknak Frankfurtban elnevezésű szövetség egyik képviselője. A lengyel-német határon fekvő város több száz lakosa már márciusban is megakadályozta az NPD egy felvonulását.

Október elején a baden-württembergi Göppingenben a rendőrök és a baloldali ellentüntetők összecsaptak egy tervezett neonáci felvonulás kapcsán. A kétezernyi ellentüntető között ott mintegy négyszáz álarcos, feltehetőleg szélsőbaloldali is volt, akik kövekkel és palackokkal dobálták meg a kivezényelt rendőröket, és több hatósági járművet megrongáltak. Többeket közülük a rendőrök őrizetbe vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik