Külföld

Életrajzírójával hetyegett a CIA lemondott igazgatója

Kustánczi Norbert
Kustánczi Norbert

f.sz., p.n.d.. 2012. 11. 10. 06:38

A Wall Street Journal szerint viszonyuk sohasem vált fizikai kapcsolattá, nem ment túl az e-mail-váltásokon, és már hónapokkal ezelőtt véget ért.

David Petraeus 514 (david petraeus, )
Petraeus levélben mondott le (Fotó: AFP)

Életrajzírójával, Paula Broadwellel folytatott viszonyt David Petraeus, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) pénteken lemondott igazgatója – állította egybehangzóan több amerikai médium.

Paula Broadwell ellen tavasz óta vizsgálatot folytat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amiért megpróbált hozzáférni Petraeus levelezéséhez. A CNN szerint ugyanakkor jelenleg sem az FBI, sem a CIA nem feltételezi, hogy Broadwell egy külföldi hírszerző szolgákat ügynöke lenne.

Nem volt fizikai kapcsolat

A The Wall Street Journal (WSJ) úgy értesült, hogy az FBI csak nemrég kérdezte ki Petraeust, s hogy kapcsolatára voltaképpen egy komputerbiztonsági vizsgálat derített fényt.

Broadwell “beágyazott” (katonai bázison elszállásolt, az egységekkel együtt mozgó) szerzőként dolgozott Afganisztánban, amikor Petraeus még tábornokként az országban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka volt. A WSJ forrásai azt állítják, hogy a viszony, amely 2011 augusztusában, Petreaus leszerelése után kezdődött, sohasem vált fizikai kapcsolattá, nem ment túl az e-mail-váltásokon, és már hónapokkal ezelőtt véget ért.

Petraeus csütörtökön Barack Obama elnöknek írt levélben jelentette be, hogy egy házasságon kívüli viszony miatt megválik tisztségétől, s lemondását az elnök pénteken elfogadta. Hivatalos források ennek kapcsán nem nevezték meg, hogy kivel volt viszonya az amerikai hírszerzés főnökének. Broadwell nevét először a Slate internetes magazin említette meg.

Paula Broadwell (Paula Broadwell)
Broadwell könyvet a CIA-főnökről (Forrás: slate.com)

Csak elterelés?

Petraeus távozásával kapcsolatban olyan találgatások is megjelentek, melyek szerint a házasságtörés csak fedőtörténet, s lemondása hátterében voltaképpen a bengázi amerikai konzulátus ellen idén szeptember 11-én elkövetetett terrortámadás következményei állnak. A támadás következtében négy amerikai vesztette életét, köztük a tripoli nagykövet és két CIA-ügynök.

A CIA meg nem nevezett illetékesei nem sokkal az elnökválasztás előtt elismerték, hogy a szolgálat emberei, akik a megtámadott képviselettől másfél kilométernyire állomásoztak, bekapcsolódtak a fegyveres összecsapásba. Az ügyről jövő héten tartanak zárt kongresszusi meghallgatást, de oda már Petraeus eddigi helyettese, Michael Morell megy el.

Sajtóértesülések szerint Barack Obama elnök csütörtökön szerzett tudomást Petraeus viszonyáról és arról, hogy a CIA igazgatójának szintjén merült fel a komputerbiztonsági előírások megsértése, s még aznap fogadta a 60 éves tábornokot. A magas rangú tisztségviselők házasságtörése Washingtonban önmagában is elegendő ok a lemondásra, mert a hivatalos megítélés szerint az illető zsarolhatóvá válik.

Akár elnök is lehetett volna

A West Point-i és princetoni végzettséggel is rendelkező David Petraeus az elmúlt évek legsikeresebbnek tartott amerikai katonai vezetője volt. 37 évig szolgált és a ranglétrán a négycsillagos tábornoki szintig emelkedett. Irányította a hadsereg középső parancsnokságát, a CENTCOM-ot, és mind Irakban, mind Afganisztánban sikereket ért el a helyi felkelés visszaszorításában. Tavaly szeptemberben vette át a CIA irányítását.

Feleségét, Hollyt, aki jelenleg a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Iroda alkalmazottja, a West Pointban ismerte meg, mint az akadémia főfelügyelőjének, William Knowlton négycsillagos tábornoknak a lányát. A Petraeus házaspárnak két gyermeke van, egy lány és egy fiú, aki a hadsereg rangerei között szolgált Afganisztánban. Holly Petraeus önkéntesként segíti az idegenben harcoló amerikai katonák családját.

Paula Broadwell egy társzerzővel, Vernon Loebbel együtt az év elején All In (Mindent egy lapra) címmel könyvet jelentetett meg Petraeus életéről. A nő, aki biztonságpolitikai elemző és volt katona, az elmúlt hónapokban számos televíziós nyilatkozatban beszélt a kémfőnökké vált tábornokról, akiben többen az Egyesült Államok potenciális jövendőbeli elnökét látták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.