Nagyvilág

Csaknem 200 házat öntött el a Dráva

dráva-áradás (dráva, áradás, horvátország, )
dráva-áradás (dráva, áradás, horvátország, )

Levonult az árhullám a Dráva horvátországi szakaszán.

A szakemberek az „évezred árhullámának” nevezték el a mostanit: az 1965-ös árvíz idején másodpercenként 2800, most 3300 köbméter vízhozamot mértek Varasdnál. Magyarországon a vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a folyó.

Az áradás a szlovén határ menti Otok Virjében és a Csáktornyához (Cakovec) közeli Puscine településen okozta a legnagyobb károkat. Az árvízzel sújtott települések a kárenyhítéshez az államtól várnak segítséget, ezért a megyevezetők részben már kihirdették a természeti csapás miatti szükségállapotot – nyilatkozták helyi vezetők a horvát médiában.

A Száva mentén is több helyen rendeltek el árvízvédelmi készültséget hétfő óta, hogy megakadályozzák a 2010-es nagy árvízhez hasonló katasztrófát. A két évvel korábbihoz képest azonban most kisebb volt a folyó vízhozama, másfelől a kritikus helyeken megerősítették a gátakat, illetve levezették a víz egy részét az árterületekre, így a Száva áradása ezúttal a lakott területen nem okozott jelentősebb károkat Horvátországban – jelentette a helyi sajtó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik