Nagyvilág

Könnygázt vetettek be Athénban

A görög rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be Athénban a gazdasági megszorítások politikájával szemben tüntetőket.

A nagy szakszervezeti szövetségek és a baloldali szervezetek felhívására összegyűlt – estére már százezerre duzzadt – tömeg a parlament épülete elé vonult, ahol a háromszáz honatyának ezen a napon kellett szavaznia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió által megszabott gazdasági szigorító intézkedésekről.

A tüntetők egy része megpróbálta áttörni a teljes készültségbe helyezett rendőrök kordonját, benzines palackokat és köveket dobtak a rendfenntartókra, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be, megpróbálva féken tartani a tömeget. A tüntetők különféle feliratokon juttatták kifejezésre nemtetszésüket a megszorításokkal szemben. “Le az alávetettség és a megalázkodás politikájával!”, “Ezek az intézkedések apránként ölnek meg bennünket” – volt olvasható a transzparenseken. A tüntetők olasz, portugál és spanyol zászlókat is vittek, így fejezve ki szolidaritásukat a dél-európai lakosokkal, akik kénytelenek elszenvedni a kényszerű takarékossági intézkedéseket.

Antonisz Szamarasz miniszterelnök eközben igyekezett keresztülvinni a megszorító csomagot a parlamentben. Helyzetét azonban nehezítette, hogy a hárompárti kormánykoalíció két tagja már a szavazás előtt sem állt mellette: a Demokratikus Baloldal (Dimar) előre jelezte, hogy tartózkodni fog, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) több képviselője pedig bejelentette, hogy a kormány csomagja ellen fog voksolni. Az ülést ráadásul meg kellett szakítani egy időre, amikor a parlamenti alkalmazottak sztrájkba léptek, az ellenzéki képviselők pedig tiltakozásul kivonultak a plenáris ülésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik