Nagyvilág

Ugródeszka lehet Magyarország a kínaiaknak

Kínai felvételi (kína, felvételi, vizsga, )
Kínai felvételi (kína, felvételi, vizsga, )

Az Európai Unióban nem nézik jó szemmel, hogy Magyarország letelepedési engedélyt adna kínaiaknak, ha államkötvényt vesznek – írja a Pravda angol nyelvű kiadása.

A Fidesz október végén nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek, hogy megteremtse Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét. Az indítvány szerint az Európai Unión kívüli államok polgárai esetében a nemzeti letelepedési engedély megadásakor különös méltánylást érdemlő körülménynek minősülne, ha a kérelmező (vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság) minimum 250 ezer euró értékben vásárol legalább öt évre szóló értékpapírt.

„Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír-vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását. A letelepedés ezen formája iránt folyamodók más közvetlen befektetései pedig élénkítő hatást fejtenek ki a hazai ingatlanpiacra, kereskedelemre és befektetési piacokra” – írta indoklásában Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián.

Magyarország kereskedhet az útlevéllel – írja ennek kapcsán az angol nyelvű Pravda, emlékeztetve arra, hogy ha valaki megszerzi a magyar állampolgárságot, akkor szabadon utazhat az unióban, és vízum nélkül mehet az Egyesült Államokba, Kanadába, Japánba vagy Ausztráliába.

Az unióban aggódnak a kínaiak tervezett letelepedése miatt. Az angol parlament alsóházában több képviselő is bírálta a magyar törvényjavaslatot, és „az uniós tagsággal való sokkoló visszaélésről” beszélt. Nyugat-Európának már így is elég baja van az ázsiai bevándorlókkal, egyáltalán nincs szüksége újabb emberáradatra a schengeni övezet egyik tagállamából – írja a lap.

Az már csak hab a tortán, hogy a lehetséges bevándorlók éppen kínaiak, akiket gyakorta gazdasági versenytársnak tartanak Nyugaton – emlékeztet a Prvada.

A Vasárnapi Hírek szerint nem valószínű, hogy tömegeket vonzana a fideszes javaslat, amely 70 millió forintnyi magyar államkötvényért cserébe letelepedési engedélyt adna az unión kívülről érkezett állampolgároknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik