Nagyvilág

Hajóra ugrott fel egy bálna

Rávetette magát egy kis vitorlásra egy bálna az indiai-óceáni Port Elizabeth közelében: a vízi jármű felborult, a rajta tartózkodók megsérültek.

A baleset még hétfőn történt. „A kimentettek elmesélték, hogy járó motorral lassan haladtak, amikor egy kilométernyire a parttól egy bálna nekiugrott a vitorlás orrának, majd a fedélzetre vetette magát. A bálna súlya alatt a hajó, a fedélzeten lévő három férfival együtt a víz alá került” – mondta el Ian Gray, a Port Elizabeth-i mentőállomás parancsnoka.

A hajó később a felszínre emelkedett, és az egyik férfinak sikerült mobiltelefonon segítséget kérnie. Mivel közben besötétedett, a mentők világító rakétákkal kutattak a vitorlás és utasai után. Egyikük, egy 41 éves férfi törött bordákkal, kar- és lábsérüléssel került kórházba, két társa csak felületi zúzódásokat szenvedett. A hajó súlyosan megrongálódott.

Az ilyen bálnatámadás rendkívül ritka. Az áldozatok nem tudták megmondani, hogy milyen bálna támadt rájuk, de nemrégiben hosszúszárnyú – vagy más néven púpos – bálnákat láttak ugyanabban a térségben.

A dél-afrikai partokat több bálnafaj egyedei látogatják októberben és novemberben, amikor a déli féltekén tavasz van. A cetfélék számos turistát vonzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik