Nagyvilág

Emberi székletért kuncsorog az egyetem

baktérium (baktérium)
baktérium (baktérium)

Kétezer utazótól uszkve tízezer tégely - ez az igény.

Három hollandiai egyetem arra szólítja fel utazók ezreit, hogy postán küldjenek nekik székletmintát: a sajátos küldemények az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokról folytatott kutatást segítik – jelentette be pénteken a tanintézmények egyike.

Amikor beoltatják magukat az elutazás előtt, arra kérjük az együttműködésre kész utazókat, hogy a visszatérésük után egy éven át küldjenek nekünk postán székletmintát – mondta el az egyik kutató, Jarne van Hattem.

A hét elején az amsterdami, rotterdami és maastrichti egyetem klinikája által indított kutatás keretében több mint kétezer, főként Ázsiában és Afrikában járt személy székletmintáit vizsgálják meg.

Hegyekben áll majd a minta

Hollandiában igen szigorú szabályai vannak az antibiotikumos kezeléseknek, mert attól tartanak, hogy rezisztens baktériumok alakulnak ki. Ennek ellenére nőtt az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok okozta bélfertőzéses megbetegedések száma.

Jarne van Hattem szerint a kutatók arra keresik a választ, hogy a rezisztens baktériumok az utazókkal kerülnek-e az országba, és átadják-e azokat nem utazó családtagjaiknak.

Az önkéntesek, akinek az év során három-hat mintát kell küldeniük, megkapják a mintavételhez szükséges felszerelést. A mintát “biztonsági” tasakba zárják, mielőtt elpostázzák a rotterdami Erasmus egyetemre.

A kutató szerint hasonló kutatást már Svédországban és Ausztráliában is folytattak, de jóval kevesebb résztvevővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik