Nagyvilág

Kettős állampolgárságot kér Erdogan

Kettős állampolgárságot kért a Németországban élő törököknek a török miniszterelnök szerdán Berlinben, miután megbeszélést folytatott német kollégájával, Angela Merkellel.

Németországban engedélyezni kellene a kettős állampolgárság viselését a török kisebbség tagjainak – mondta Recep Tayyip Erdogan sajtótájékoztatón. A politikus hangsúlyozta: nem csupán a Németországban élő mintegy hárommillió török állampolgár, illetve török származású német állampolgár számára kell megnyitni a kettős állampolgárság intézményét, hanem a Törökországban élő 50 ezer németnek is fel kellene venni a német mellé a török állampolgárságot.

Ezzel a két ország közti gazdasági kapcsolatokat is szorosabbra lehetne fűzni – fejtette ki. A Németországban élő törököknek jelenleg választaniuk kell a török és a német állampolgárság között.

Erdogan előző nap az új berlini török nagykövetség avató ünnepségén mondott beszédében integrációra szólította fel a németországi törököket. Hangsúlyozta, hogy meg kell tanulni a német nyelvet, és a török irodalom mellett “ismerni kell Hegel, Kant és Goethe műveit is”. Ugyanakkor szerinte nem szabad feloldódni a német társadalomban, hanem össze kell tartani, hiszen így a törökök alkothatják “az egyik leghatalmasabb, legbefolyásosabb és leginkább dinamikus csoportot Európában”.

A török miniszterelnök kétnapos hivatalos berlini látogatását záró közös sajtótájékoztatón Angela Merkel nem reagált a kettős állampolgárságot érintő felvetésre. Ugyanakkor kiemelte: Berlin támogatja, hogy alapítsanak Németországban és Törökországban egy-egy kettős oktatási nyelvű egyetemet, és bejelentette, hogy 2013-ban Törökországba látogat. Recep Tayyip Erdogan reményét fejezte ki, hogy a törökországi német-török egyetem alapkövét már Merkel jövő évi látogatása során elhelyezhetik.

A két kormányfő megbeszélésén Törökország uniós csatlakozásával kapcsolatban nem sikerült közös álláspontra jutni. Erdogan a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa továbbra is a teljes jogú tagság megszerzésére törekszik, de nagy hibának tartja az általa “Dél-Ciprusnak” nevezett – a sziget görögök lakta déli része – felvételét a közösségbe. Angela Merkel újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: pártja, a konzervatív CDU a tagság helyett az úgynevezett megkülönböztetett partneri viszony kialakítását tartja megfelelő megoldásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik