Nagyvilág

Elsüllyedt egy hajó, 130 ember eltűnt

Több mint százharminc menekülttel a fedélzetén elsüllyedt egy Mianmarból Bangladesbe tartó hajó a Bengáli-öbölben.

A bangladesi rendőrség és egy kisebbségvédelmi szervezet szerdai közleményei szerint a mianmari rohingja muzulmán népcsoporthoz tartozó menekülteket szállító hajó mintegy százharminc utasa eltűnt. Mohammad Farhád, a délkeleti Teknaf város rendőrségének nyomozója szerint az eltűntek számára vonatkozó becslés a hat túlélő egyikétől származik.

Az országban jelentős kisebbségben lévő, bengáli eredetű muzulmánok és a buddhista többséghez tartozó arakániak között régóta fennálló ellentétek májusban váltak tettlegessé. Az összecsapások csak a múlt héten legalább húsz ember halálát okozták.

Sem a szövetségi állam, sem a központi kormány nem talált eddig tartós megoldást a konfliktusra, legfeljebb azt, hogy bizonyos területeken elkülönítik egymástól az etnikai csoportokat.

Mianmarban nem ismerik el a rohingja népcsoport tagjainak állampolgárságát, pedig a lakosság mintegy négy százalékáról, több mint 800 ezer emberről van szó. Az üldöztetés és az összecsapások elől sokan a szomszédos Bangladesbe próbálnak menekülni, ahol siralmas állapotban lévő menekülttáborok várják őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik