Nagyvilág

Hemzsegnek a medvék a szomszédban

medve(960x640)(1).jpg (medve)
medve(960x640)(1).jpg (medve)

Kilövéssel fékeznék meg a medvék túlszaporodását Horvátország hegyvidéki részén, Gorski Kotarban.

Mára szinte mindennapossá vált, hogy települések vagy utak közelében látnak medvét az emberek Gorski Kotarban. Horvátország Károlyváros (Karlovac) és Fiume (Rijeka) közötti, erdővel borított hegyvidéki részén fél évszázad alatt tízszeresére nőtt a barnamedvék száma. Míg a hatvanas években 30 állat volt a környéken, manapság számuk mintegy 300-ra tehető, ami csaknem egyharmada az országos állománynak.

Túlszaporodásuk a kedvező éghajlati viszonyok és az intenzív vadgazdálkodás, vagyis a takarmányozás eredménye, az utóbbi években a vadászok is kevesebbet lőttek ki az engedélyezettnél. Ezért a medvék mostanra belakták a terület minden részét, élőhelyük szűkössége miatt egyre közelebb kerülve az ember élőhelyéhez. Ez pedig a jellemzően aprófalvas, kevesebb mint 100 fő alatti települések lakossága számára egyre elfogadhatatlanabb.

Az áttelepítési kísérletek eddig nem jártak eredménnyel, mert a medvék néhány napon belül hazajöttek új lakóhelyükről. A horvátországi állatkertek és a menhelyek is beteltek már, így egyetlen megoldásként a kilövés maradt – állítja Dario Majnaric, a térség barnamedve-állományának kutatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik