Nagyvilág

Újabb merényletek Szíriában

A szemben álló felek által a muzulmán áldozati ünnep idejére elfogadott tűzszünet ellenére több merénylet történt pénteken Szíriában.

Legkevesebb öt halottat és 35 sebesültet követelt egy gépkocsiban elrejtett pokolgép Damaszkuszban. Az ország déli részén fekvő Deraa városában szintén gépkocsiban elrejtett robbanószerkezet szedett halálos áldozatokat.

A londoni székhelyű, magát az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) nevező szervezet közlése szerint a szíriai főváros egyik déli negyedében egy játszótér közvetlen közelében gépkocsiban elrejtett pokolgép robbant fel. Nem hivatalos források szerint az áldozatok között gyermekek is vannak. A deraai robbanás következtében három katona vesztette életét, nyolc pedig megsebesült.

A damaszkuszi merényletet az állami televízió is megerősítette. A robbanás következtében a környező épületekben anyagi károk keletkeztek. A kormányhoz hű média terroristák merényletének nevezte a robbantást.

Hírügynökségi jelentések szerint az érintett városnegyed lakosai többnyire szunniták. Az alavita kisebbségből származó Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés részvevői mindenekelőtt a szunniták közül kerülnek ki.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha ünnep idejére tűzszünetet kezdeményezett az erőszak sújtotta Szíriában, és a felek elfogadták. A fegyvernyugvás eredetileg pénteken reggel lépett életbe, és hétfőig lenne érvényes. A szíriai hadsereg közölte: a fegyveres támadásokra ellentámadásokkal válaszol.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja pénteken késő délután arról számolt be, hogy a tűzszünet első napján szerte az országban különböző erőszakcselekményekben 47-en haltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik