Nagyvilág

Romákat vittek vissza Romániába

Franciaország költségén 179 romániai roma érkezett csütörtökön repülőgéppel Temesvárra a franciák által kezdeményezett "önkéntes hazatérés" program keretében.

A program értelmében – amelyet bírálnak a romák társadalmi integrációjával foglalkozó civil szervezetek – a francia állam minden hazatérni hajlandó felnőttet és gyermeket 300, illetve 100 euróval támogat.

Ezt a kedvezményt kihasználva érkezett csütörtökön a franciaországi Lille-ből Temesvárra az a gép, amelynek fedélzetén 179 roma utazott. “Boldogok vagyunk, hogy visszatérhettünk lakhelyünkre a franciák költségén” – mondta az AFP hírügynökségnek egyikük. Többen ugyanakkor jelezték, hogy mielőbb visszatérnének Franciaországba.

Manuel Valls francia belügyminiszter szeptemberi bukaresti látogatásán már jelezte vendéglátóinak, hogy szeptember végéig hétezer romát készülnek visszavinni Romániába és Bulgáriába. Franciaország “nem fogadhatja be az egész világ és Európa nyomorúságát” – mondta akkor egy interjúban Valls. Azzal vádolta a “származási országokat”, hogy politikájukkal évtizedek óta diszkriminálják a szegénység, munkanélküliség és analfabetizmus által sújtott roma lakosságot. Traian Basescu román elnök azonban leszögezte: országa nem űzi el egyetlen polgárát sem.

A romák beilleszkedésén fáradozó civil szervezetek rossz szemmel nézik a francia államnak ezt az “önkéntes hazatérést” szorgalmazó programját, amelyet a közpénzek pazarlásának minősítenek. Az emberjogvédők és a nemzetközi szervezetek az ellen is tiltakoznak, hogy a francia kormány a nyár folyamán több roma telepet felszámolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik