Nagyvilág

Menesztenék a szivárogtató ENSZ-diplomatákat

Oroszország ENSZ-nagykövete nehezményezi, hogy kiszivárogtatták a sajtónak a Biztonsági Tanács szerdai zárt ülésén elhangzott bizalmas információkat. Azt akarja ezért elérni, hogy vonják meg az akkreditációt az érintett újságíróktól és diplomatáktól.

Vitalij Csurkint az bőszítette fel, hogy diplomaták kiszivárogtatták a Reuters hírügynökségnek, hogy Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a zárt BT-ülésen azt mondta: Bassár el-Aszad szíriai elnök elfogadta az ő tűzszüneti javaslatát az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep idejére.

“Szégyen, hogy valakik információkkal vagy dezinformációkkal látják el a Reuterst a BT tanácsterméből. Ez botrányos dolog, láttunk már ilyet korábban. Remélem, hogy jól fizetnek érte” – mondta Csurkin. A nagykövet a BT ülésén is felvetette az ügyet, és az eset tisztázására kérte az ENSZ-titkárságot. Közölte, hogy Oroszország nem nyugszik bele ebbe, és ha szükséges, az érintettek akkreditációjának megvonását fogja követelni.

A Reuters közölte, hogy a BT-ülésről tudósítva betartotta a legszigorúbb újságírói normákat, jelentése tárgyilagos és pontos volt, és kiáll mellette.

Korábban más BT-tagországok – köztük az Egyesült Államok is – panaszkodtak a zárt ajtók mögötti ülésekről történt kiszivárogtatásokra, de egyikük sem követelte, hogy vonják meg az érintett riporterek vagy a diplomaták akkreditációját.

Elcsendesedett a Gázai övezet

Az Izrael és a Hamasz közötti tűzszünetről szóló “nem hivatalosnak” mondott megállapodás egyébként éjféltől már életbe is lépett a Gázai övezet térségében.

Az izraeli hadsereg viszont csak azzal a feltétellel egyezett bele a tűzszünetbe, hogy teljesen megszűnnek a rakétatámadások a zsidó állam ellen. Újabb támadásokat azonnali és könyörtelen válaszcsapások fogják követni – figyelmeztettek.

Az izraeli tévé szerint a tűzszünet betartását az ünnep végéig személyesen Iszmáil Haníje, a gázai Hamasz-kormány vezetője fogja felügyelni, bár egyesek kételyeket fogalmaznak meg azzal kapcsolatosan, hogy erre képes lesz.

A Hamasz emberei a Gázai övezetből szerdán több mint hetven aknát és rakétát lőttek ki Izrael területére. Ez volt az elmúlt hónapok legsúlyosabb támadása. Izrael harci gépek bevetésével válaszolt az akcióra, kioltva négy palesztin harcos életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik