Nagyvilág

Kuba megkönnyíti a disszidensek hazalátogatását

A kubai kormány megkönnyíti, hogy illegálisan külföldön maradt állampolgárai hazalátogathassanak – jelentette be a kollektív államfői testület, az államtanács titkára.

Homero Acosta a televízióban beszélt erről, és közölte, hogy a cél „a kapcsolatok erősítése és elmélyítése az emigrációval”.

Normalizálni fogják a hazalátogatást azok számára, akik illegálisan vándoroltak ki az Egyesült Államokkal 1994-ben megkötött migrációs megállapodások után, ha a külföldre távozás óta eltelt nyolc év – mondta. – Közöttük lehetnek azok a kiemelkedő teljesítményű sportolók és szakemberek is, akik 1990 után távoztak.

Kivételt azok képeznek, akik a Guantánamói-öbölben lévő „illegális amerikai támaszponton” keresztül szöktek el az országból, ők nemzetbiztonsági okokból nem kapnak engedélyt a hazalátogatásra. Végleges hazatérési engedélyt kaphatnak azok, akik 16 évesnél fiatalabban kerültek el az országból, és azok, akik azért szeretnének hazatelepülni, mert ápolni akarják rászoruló rokonaikat – tette hozzá.

Az új rendeletek a kiutazást megkönnyítő, korábban bejelentett intézkedésekkel együtt január 14-én lépnek hatályba.

Homero Acosta a kubai kommunista kormányról a kiutazási korlátozások miatt külföldön kialakult negatív kép árnyalásának szándékával közölte: 2000 és 2012 között kiutazási engedély kapott a kérelmezők 99 százaléka. Ebben az időszakban 940 ezer kubai utazott külföldre, s ebből 120 700 nem tért haza. A külföldön élő kubaiak közül 2011-ben 400 ezer látogatott haza, a többségük az Egyesült Államokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik