Nagyvilág

Nem lesz összefogás Erdélyben

Toro-T(960x640).jpg (toró t. tibor)
Toro-T(960x640).jpg (toró t. tibor)

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor nyílt levélben hívta egy október 25-i kolozsvári megbeszélésre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét az erdélyi magyarság autonómiaigényét először megfogalmazó Kolozsvári nyilatkozat elfogadása huszadik évfordulójára.

Toró T. Tibor az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyílt levelében a közös ügyekről való együttgondolkozásra hívja a másik két magyar párt elnökét. “Ahogyan felvidéki nemzettársaink politikai szervezetei ki tudtak munkálni egy közös dokumentumot stratégiai céljaikról, amit aztán közösen próbálnak képviselni, hasonlóan mi is képesek vagyunk az erdélyi magyar nemzeti minimum kidolgozására. Lennie kell egy szintnek, amiből már nem szabad engedniük a bukaresti parlamentbe készülő erdélyi politikusoknak, induljanak bármelyik magyar párt jele alatt” – áll a dokumentumban.

Toró úgy vélte, a megbeszéléssel a húsz évvel ezelőtt ellenszavazat nélkül elfogadott, és az autonómia-törekvések szempontjából referenciának számító Kolozsvári nyilatkozat napját tisztelhetnék meg. Ez alkalommal alakíthatnának ki közös álláspontot az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum új tartalommal való feltöltéséről is.

Az 1992. október 25-én elfogadott Kolozsvári nyilatkozatban az RMDSZ leszögezte: “a romániai magyarság politikai alanyként államalkotó tényező, s mint ilyen, a román nemzet egyenjogú társa”, és kinyilvánította, hogy “a belső önrendelkezés útján” kíván haladni.

Az RMDSZ belső, majd külső ellenzéke gyakran rótta fel az elmúlt 20 évben a szövetség vezetésének a kolozsvári nyilatkozatban tett vállalások feladását. Október 7-én Kelemen Hunor RMDSZ elnök kijelentette, a Kolozsvári nyilatkozatban foglalt célok jó része megvalósult.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, Kovács Péter cinikusnak tartja a felkérést. Kijelentette: “az RMDSZ nem tűz ki maga elé minimalista célokat csak azért, mert egy magyar párt elnöke ezt kéri tőle”. A főtitkár hozzátette: az RMDSZ programja nyilvános, és közép-, illetve hosszú távra megfogalmazza a magyar közösség érdekeit, és a szövetség által elfogadott célokat. “Ezekből egy tapodtat sem engedünk, ezekért nap mint nap dolgozunk az önkormányzatokban, a parlamentben, és amikor erre lehetőség van, a kormányzatban” – fogalmazott Kovács Péter.

Az RMDSZ főtitkára hozzátette, a magyar választók a júniusban tartott önkormányzati választásokon már bizalmat szavaztak az RMDSZ-nek. “Hibáinkból is tanulva most azért dolgozunk, hogy azok érdekeit is képviseljük megválasztásunk után, akik magyarként más pártokat támogattak” – fogalmazott Kovács Péter. Hozzátette, az RMDSZ azt tartja az igazi összefogásnak, hogy nem a pártokkal, hanem a választókkal működik együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik