Nagyvilág

Csökkent a kalóztámadások száma

Szomaliai-kalozok(960x640)(1).jpg (kalóz, szomália, szomáliai kalózok, )
Szomaliai-kalozok(960x640)(1).jpg (kalóz, szomália, szomáliai kalózok, )

A kalóztámadások száma 2009 óta világszerte a legalacsonyabb szintre süllyedt az idén - közölte a Nemzetközi Tengerhajózási Iroda (IMB).

Az IMB kalózkodással foglalkozó Kuala Lumpur-i részlegének hétfői jelentése szerint 2012 első kilenc hónapjában a kalóztámadások száma 233-ra mérséklődött, szemben a tavalyi hasonló időszak 352-es, illetve a 2009. évi 306-os adatával. Idén január és szeptember között világszerte 24 hajót raboltak el, fedélzetükön 458 főnyi személyzettel, akik közül 6-ot megöltek.

A csökkenés a megerősített ellenőrzéseknek és a nemzetközi kalózellenes bevetéseknek – mint az Afrika szarvánál működő Atalanta-hadművelet – köszönhető. Ezek az egységek főként Szomália partjainál voltak eredményesek, ahol idén szeptember végéig csak 70 támadást regisztráltak, miközben tavaly még 199 ilyen akció történt. Az idei harmadik negyedévben mindössze egyetlen szomáliai kalóztámadásra került sor. Az IMB főnöke, Pottengal Mukundan szerint ezek igen jó hírek.

“De nem lehet hátradőlni a székben. Ezeken a vizeken még mindig nagy a kockázat, és a haditengerészetnek ott kell maradnia” – tette hozzá, megjegyezve, hogy 11 hajó 167 tengerésszel még mindig szomáliai kalózok fogságában van.

Aggodalomra adnak okot viszont a szaporodó kalózakciók Nyugat-Afrika partjainál, a Guineai-öbölben, ahonnan idén 34 támadást jelentettek, néggyel többet, mint tavaly. Az Indonézia körüli vizeken is növekszik a kalóztámadások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik