Nagyvilág

Túl a választásokon kaszálnak a pártok

cseh-valasztas(210x140)(1).jpg (csehország, választás, )
cseh-valasztas(210x140)(1).jpg (csehország, választás, )

Szenátusi választáson estek túl a csehek. Dagad a sok pártkassza.

Jelentős állami támogatást kapnak a választásokon sikeres cseh pártok. Például az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), miután a hét végi részleges szenátusi választáson tizenhárom új felsőházi mandátumot szerzett és negyvenhatra növelte szenátorai számát, ezentúl évente 41 millió koronát kap az államtól. Ez 5,99 millió koronával több, mint az előző kétéves ciklusban. (A cseheknél a nyolcvanegy tagú szenátus harmada – huszonhét mandátum – kétévente újul meg.)

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) éves támogatása – miután a párt szenátorainak száma kilenccel, tizenötre csökkent – 8,55 millióval, 12,83 millió koronára esik vissza.

Függetlennek füge

Az államkassza is jól járt a választással. A következő időszakban évente 1,71 millió koronával csökken ezirányú kiadása. Ez annak következménye, hogy most két független jelölt is szenátori mandátumot szerzett, és a szabályok szerint ők nem kaphatnak támogatást.

Miután a Cseh Kalózpárt, a Zöldek Pártja és az Ostravak Mozgalom is szerzett egy-egy szenátori helyet a felsőházban, jövőre nekik is jár egyenként 855 ezer koronás éves támogatás.

Az állam az elmúlt ciklusban évi 69,255 millió koronát fizetett a szenátori mandátumokért a pártoknak, ez az összeg most 67,545 millió koronára csökken.

A csehországi pártok és mozgalmak a képviselőházi és az önkormányzati választásokért is állami támogatást kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik