Nagyvilág

Strasbourghoz fordul az egyik “puncilázadó”

Jekatyerina Szamucevics (Jekatyerina Szamucevics)
Jekatyerina Szamucevics (Jekatyerina Szamucevics)

Jekatyerina Szamucevics, a Pussy Riot orosz punkegyüttes múlt csütörtökön szabadon engedett tagja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult felfüggesztett börtönbüntetése miatt - közölte pénteken a Kommerszant című orosz lap.

A fiatal nő a “szabad véleménynyilvánításhoz való jogának megsértése, az ellene folytatott törvénytelen büntetőeljárás és alaptalan fogva tartása” miatt adott be panaszt a strasbourgi székhelyű bíróságon. Jekatyerina Szamucevicset a punkegyüttes három perbe fogott és elítélt tagja közül egyedüliként engedte szabadon a moszkvai városi bíróság.

Ügyvédje, Irina Hrunova tájékoztatása szerint az orosz bíróságok a kínzást tiltó európai emberjogi egyezményt is több alkalommal megsértették. “A tárgyalások elhúzódtak, a bíróság pedig legfeljebb félórás szünetet rendelt el. Eközben a panaszos sem ételt, sem italt nem tudott magához venni és felállni (a tárgyalótermi szűk kalitkában)” – sorolta az ügyvéd.
A részletes keresetet az év végéig nyújtják be a bírósághoz. Most az elsődleges panaszt küldték el Strasbourgba, hogy ott regisztrálják az ügyet.

A Pussy Riot-ügy komoly oroszországi és nemzetközi visszhangot keltett. Jogvédők és politikusok, közéleti személyiségek egyaránt túlzónak tartották a punkegyüttes elleni eljárást, s főként az ítéletet.

Az egyenként két-két év javító-nevelő táborban letöltendő börtönbüntetésre ítélt másik két tag, Marija Aljohina és Nagyezsda  Tolokonnyikova jogi képviselői ugyancsak dolgoznak a strasbourgi bírósághoz benyújtandó kereseten.
Nyikolaj Polozov ügyvéd meg van győződve arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése precedensértékű lesz, mivel szerinte az orosz bíróságok az eljárás során nemcsak az orosz, hanem a nemzetközi jogot is megsértették.

A zenekar három tagját “vallási gyűlölet motiválta garázdaság” miatt ítélte el augusztusban egy moszkvai bíróság. Az együttes 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban lépett fel. Többen maszkot viselve, gitárokkal “imádkoztak” Szűz Máriához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta újra megválasztott orosz államfőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik