Nagyvilág

Eltűnt az énekesnő

kim dzsong un (kim dzsong un)
kim dzsong un (kim dzsong un)

Több mint egy hónapja nem látni Kim Dzsong Un feleségét. Az észak-koreai vezető neje állítólag feldühítette a kommunista pártot virágos kitűzőjével.

Negyven napja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt Ri Szol Dzsu, a fiatal észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un felesége – írja a The Telegraph. A korábbi vezér, Kim Dzsong Il fia és Ri, a korábbi popénekesnő házasságát idén júniusban jelentette be az észak-koreai rádió. A „first lady” ezután szinte minden nyilvános szereplésére elkísérte férjét.
A külföldi újságíróknak már korábban feltűnt, hogy Ri megjelenése gyakran eltér az Észak-Koreában elvárttól: míg az átlagos észak-koreai nőknek előírják, hogy szoknyát vagy szürke munkásegyenruhát hordjanak, addig a vezér felesége legtöbbször nyugati stílusú kosztümökben, divatos európai márkák ruháiban jelent meg, és ami ennél is fontosabb: nem hordott Kim Ir Szen arcképével díszített kitűzőt, helyette virágmintás melltűvel mutatkozott.
A dél-koreai sajtó szerint ez a stílusváltás állhat Ri eltűnésének hátterében: a sztálinista állam alapítóját, Kim Ir Szent ábrázoló kitűző viselése kötelező minden észak-koreai számára. A Koreai Munkáspárt vagy a hadsereg bizonyos tagjai – akik egyesek szerint valójában irányítják az országot a vezér helyett – nem nézhették jó szemmel, hogy a korábbi vezért virágokra cserélték. Az egyik dél-koreai hírportál szerint az északi vezetők úgy értelmezhették a kitűző elhanyagolását, mint a „Kim család melletti elkötelezettség hiányának jelét”. Az NK News hírportál szerint az „Ifjú Vezér” felesége „magabiztosnak” tűnt a kötelező jelvény nélkül, ez, illetve öltözködési stílusa „felbosszanthatta a vezetés idősebb és konzervatívabb tagjait”.
Ri sorsáról egyelőre csak találgatni lehet, a legelterjedtebb vélemény szerint hűtlenség gyanújába keveredhetett, mások szerint viszont azért vonulhatott el a nyilvánosság elől, mert gyereket vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik