Nagyvilág

Éles pengeváltások az elnökjelöltek közt

Obama és Romney (barack obama, mitt romney, )
Obama és Romney (barack obama, mitt romney, )

Keményebb összecsapást hozott az elnökjelöltek második televíziós vitája az Egyesült Államokban, ahol három hét múlva tartják az elnökválasztást. A másfélórás vita alatt éles pengeváltásokkal tűzdelt szócsatákat vívott Barack Obama elnök, és kihívója, a republikánus Mitt Romney, akik gazdasági, bevándorlási és külpolitikai témákban válaszoltak még mindig ingadozó választók kérdéseire.

A vita éles ellentétben állt a két hete tartott első megmérettetéssel, amikor az enervált, „ott sem lévő” Obamán minden politikai elemző, és a választók véleménye szerint is átgázolt Mitt Romney. Az újraválasztásáért küzdő elnök most jóval energikusabb és határozottabb volt, és keményen támadta republikánus ellenfelét. Pontosan azt csinálta, amit a demokraták vártak tőle az első, számukra félresikerült vita után.

Bár azt tartják, hogy a vita „falugyűlés” szerű formája, amikor választók előtt kell a választók kérdéseire válaszolni, veszélyes lehet agresszívan támadni a másikra, mert könnyen visszaüthet, a jelöltek most nem az óvatoskodást választották. A két jelölt a vita alatt többször is székükről felállva, egymással szembeállva ütköztették álláspontjaikat, vagy tiltakoztak a másik állítólagos csúsztatásai és félremagyarázásai ellen, sokszor egymás szavába is vágva.

(Barack Obama és Mitt Romney)

A vita után a politikai elemzők Obamát hozták ki győztesnek, és még a Republikánus Párt emberei is döntetlennek tartották a végeredményt, amikor az újságíróknak nyilatkoztak. A választók is hasonlóan gondolták. A CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet közös villámfelmérése szerint az elnök 46:39 százalék arányban bizonyult jobbnak republikánus kihívójánál.

Mitt Romney-nak az első vita után sikerült kiélezetté változtatni az elnökválasztást, ami két hete még nagyon úgy tűnt, hogy Barack Obamáé. A mostani vita nem fogja eldönteni a választást, de lökést adhat Obamának, és három héttel a választás napja előtt kétségtelenül élesebbé és izgalmasabbá teheti az amúgy is nagyon szoros, kétesélyes választást.

A két jelölt legközelebb jövő hét hétfőn tart vitát. Az elnökválsztás utolsó televíziós vitáján csak külpolitikai kérdésekről lesz szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik