Nagyvilág

Stabil piacért, tervezésért járt közgazdasági Nobel

nobel-dij(210x140)(1).jpg (nobel díj)
nobel-dij(210x140)(1).jpg (nobel díj)

Két amerikai közgazdászé lett az elismerés.

Alvin Roth és Lloyd Shapley közgazdászoknak ítélte oda hétfőn a 2012. évi közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd jegybank. A Sveriges Riksbank a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil piaci allokáció területén végzett kutatásért ítélte a professzoroknak a legrangosabb közgazdasági díjat.

Alvin Roth a Harvard Egyetem professzora, Lloyd Shapley a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen tanít. A kitüntető cím mellé összesen 8 millió svéd korona (923 ezer euró) pénzjutalom jár a két díjazottnak. A professzorok azt kutatták, miként lehet a lehető legjobban párosítani társadalmi szereplőket, tanulókat iskolákkal, szervdonorokat szervátültetésre várókkal.

A két díjazott ezeket a kérdéseket oly módon válaszolta meg, hogy absztrakt, elméleti eredményektől jutottak el a piaci intézmények gyakorlati újratervezéséhez. Az úgynevezett Gale-Shapley-algoritmus csökkenti a lehetőségét, hogy a szereplők manipulatív viselkedéssel befolyásolják a végkimenetelt. Alvin Roth azt ismerte fel, hogy Shapley elméleti kerete megvilágíthatja, miként működnek a gyakorlatban a piacok. Empirikus kutatásai során Roth és társai azt bizonyították be, hogy a stabilitás kulcsfontosságú annak megítélésében, hogy egy adott piaci intézmény mennyire sikeres. Eredményeivel Roth meglévő intézmények újratervezésében is részt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik