Nagyvilág

140 milliárd forintnyi segélyt kapott egy egyetemista

dollarkoteg(210x140)(2).jpg (dollárköteg)
dollarkoteg(210x140)(2).jpg (dollárköteg)

New Yorkban esett meg a skandalum, dollárban ez annyi mint... hatszázkilencvenmillió. Épp tizennégy Monet.

Hatszázkilencvenmillió dolláros tanulmányi segélyt kapott egy egyetemista az Egyesült Államokban – tévedésből.

A huszonkét éves Allen Smith havonta áltag 650 dollárt kap állami támogatásként, ám most hat nullával meg egy kicsivel hosszabb szám állt a csekken.

A becsületes hallgató nem mert nagyot álmodni: meglátva a 140 milliárd forintnyi összeget, ahelyett, hogy felvette volna a pénz legalább egy koffernyi töredékét, és élethosszig tartó, FBI előli menekülésbe fogott volna, felkereste a segélyt utaló szervezetet és visszaadta az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma által küldött csekket – adta hírül a Yahoo amerikai hírportál.

A téves folyósítást feltehetően nyomtatási hiba okozta, vagy egy hacker, aki feltörte a szervezet számítógéprendszerét és viccből átírta az összeget.

Tizennégy Monet ér egy hülyeséget

Miközben szegény, farmernadrágos Allen képzeletben még mindig a nullákat számolja, városában decens urak készülődnek drága öltönyökben egy sokkal kevesebb (de azért épp elég) nullával bíró eseményre. A csekkes bakival egyidőben került be a világ híráramába, hogy novemberben, szintén New Yorkban, a Christie’s-nél elárverezik Monet Vízililiomok című festménysorozatának egy darabját, ami akár ötvenmillió dollárig (tízmilliárd forint) is felfuthat a liciten.

Az aukció bevételét a New York államban fekvő tarrytowni magángimnázium, a Hackley School kapja.

Az 1905-ben készült festményen a művész a saját kertjének tavában virágzó liliomokat örökítette meg, amúgy több mint kétszáz képet szentelt ennek a témának. A kalapács alá kerülő alkotást a sorozat egyik legjobb darabjának tartják.

A festmény a Wall Street-i üzletember, idősebb Herbert Allen özvegyének a hagyatékából származik. A nyáron elhunyt asszony a Monet-képen kívül egy Pissarro- és egy Sisley-festményt is az iskolára hagyott. A Christie’s november hetedikei impresszionista és modern művészeti árverésén mindhárom alkotás elárverezik.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Allen Smith ott lesz-e ezen a rendkívüli társadalmi eseményen. Mi tutira meghívnánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik