Nagyvilág

Milliók imádkoztak a tálibokat megrémítő kislányért

Több mint kilencmillió afgán iskolás imádkozott szombaton annak a 14 éves kislánynak a felgyógyulásáért, akit a tálibok Pakisztánban meglőttek és súlyosan megsebesítettek a hét elején.

Szombaton minden afganisztáni iskolában közös imát tartottak Malala Juszufzai felépüléséért. Amanullah Iman, az afgán oktatási minisztérium szóvivője a sajtónak elmondta: az ország 15 500 oktatási intézményében mintegy kilenc és félmillió diák mondott imát, szolidaritást vállalva 14 éves pakisztáni társukkal, akit kedden sebesítettek meg súlyosan tálib merénylők. A szóvivő szerint az afgán diákok ezt az akciót egyben az oktatás elleni merényletnek is tekintik.

Malala Juszufzai azzal tett szert nemzetközi hírnévre, hogy blogjában bemutatta és elítélte a tálibok rémtetteit, és kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért a szélsőségesekkel szemben.

Kedden a tanítási nap végén a Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) két tagja nyitott rá tüzet a Szvat-völgybeli Minagóra városában. A kislányt a fején és a nyakán, valamint a vállán érte találat, és még pénteken is válságos állapotban volt. Ravalpindi egyik kórházában ápolják. A szombati orvosi közlemény szerint a lány egészségi állapota most már kielégítő, folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll.

Az afgán tálibok 1996 és 2001 között voltak hatalmon, akkor törölték el a nők oktatáshoz való jogát. Az iszlám előírásait ugyanis úgy értelmezték, hogy a nők kizárólag a háztartással foglalkozhatnak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik