Nagyvilág

Sarkozy: Háború lesz, ha elbukik az EU

Ha megszűnik az Európai Unió (EU), az a háború veszélyével fenyeget – hangoztatta Nicolas Sarkozy francia exelnök helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban, üzletemberek előtt.

Az öthónapos pihenő után először a nyilvánosság elé lépő Sarkozy lebarnulva és háromnapos szakállal jelent meg hallgatósága előtt a Waldorf Astoria luxusszállodában, ahová egy brazil befektetési banktól kapott meghívást.

Az 57 éves konzervatív politikus a tavasszal tartott francia elnökválasztáson alulmaradt szocialista kihívójával, François Hollande-dal szemben. Mint New Yorkban hangsúlyozta, nem ragaszkodik a politikusi pályához. „Én nem a politikát szeretem, hanem a cselekvést, a cselekvést a politikában vagy bárhol máshol” – mondta.

A német–francia kapcsolatokról szólva Sarkozy nem kertelt. „Németországnak és Franciaországnak nincsen más lehetősége, csak a közeledés. Ha nem közelednek egymáshoz, akkor harcolni fognak egymás ellen” – vélekedett.

A volt francia államfő előadása nem volt nyilvános, beszédének kivonatát a French Morning nevű internetes oldal tette közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik