Nagyvilág

Tíz embert ölt meg az “agyevő amőba”

víz (víz)
víz (víz)

A pakisztáni Karacsiban a vízben élő parazita okozott megbetegedésben főleg gyerekek és öregek haltak meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pakisztáni képviselője azt mondta: az „agyevő amőba” néhány hónap alatt, márciustól szeptemberig szedett ennyi áldozatot. A parazita (Naegleria fowleri) által okozott agyvelőgyulladás fejfájással, nyakmerevedéssel, magas lázzal, hányingerrel, hányással jár. Ritkán, de az idegrendszert is megtámadja, és ilyenkor nehéz gyógyítani, a beteg 5-7 napon belül meghal.

Főleg gyermekekre és idősekre nézve veszélyes, mert az ő immunrendszerük gyengébb. Az amőba a meleg, szennyezett vizekben szaporodik, ezért a helyi hatóságok Karacsiban kampányt indítottak azért, hogy a lakosok tiszta ivóvízhez jussanak.

Korábban az Egyesült Államokban is meghalt három ember az agyat felfaló amőbafaj által okozott betegségben. A Naegleria fowleri egy olyan élőlény, amely a melléküregeken – leggyakrabban az orron és fülön – át fészkeli be magát az emberi agyba, majd élelmet keresve valóban elkezdi az idegsejteket pusztítani. Az agy működése egy idő után leáll. A halál egy-két héten belül bekövetkezik.

Az amőba az embert ritkán támadja meg, de támadása körülbelül 95-98 százalékban halálos. Statisztikai adatok szerint két-három évente történik emberi megfertőződés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik