Nagyvilág

Terrortámadástól tart Románia

terrorizmus (terrorista, terrorizmus, katona, )
terrorizmus (terrorista, terrorizmus, katona, )

A Román Hírszerző Szolgálat szerint az országuk is a terrorizmus lehetséges célpontjává vált.

Omar Bakri radikális muzulmán hitszónok afganisztáni szerepvállalásuk megbüntetésével fenyegette meg Bulgáriát és Romániát. Liviu Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója állítja, Bakri fenyegetését nem lehet egyszerű retorikai fordulatnak tekinteni, mivel vannak romániai kapcsolatai és a hitszónok korábban megpróbált Romániába beutazni.

A muzulmán hitszónok egy bolgár lapnak adott interjújában legitim célpontnak nevezte Romániát és Bulgáriát, azt állítva, hogy ezek iszlám területek, hiszen a Balkán és a Fekete-tenger térsége több mint négy évszázadon keresztül a török birodalomhoz tartozott. A hitszónok azt fejtegette, hogy ha az iszlám bevonult egy térségbe, akkor az iszlám területté vált, és a muzulmánoknak kötelességük egy napon azt felszabadítani. Sőt – mint hangsúlyozta – az afganisztáni és iraki csapatai és az Izraellel való katonai együttműködése miatt Bulgária is legitim célponttá válik. „Úgy véljük, Bulgária szívében is képesek vagyunk merényleteket végrehajtani. Meg tudjuk ezt tenni Romániában és más országokban is” – jelentette ki.

A Román Hírszerző Szolgálatnál komolyan veszi az ilyen jelzéseket, mivel tisztában vannak azzal, hogy az ország afganisztáni szerepvállalása, valamint az amerikai rakétapajzs befogadása kapcsán Románia is felkerült a terrorista szervezetek térképére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik