Nagyvilág

Megvertek egy képviselőjelölt újságírót

Megverték Tetyana Csornovol ismert újságírót a nyugat-ukrajnai Lviv megyében, ahol képviselőjelöltként indul a Julija Timosenko bebörtönzött exkormányfő mögött álló Egyesült Ellenzék színeiben.

A hét végén történt incidens kapcsán garázdaság miatt indított eljárást a helyi rendőrség – közölték a hatóság illetékesei hétfőn.

A Korreszpondent ukrán hírportál jelentése szerint Csornovol tudomására jutott, hogy a körzetéhez tartozó egyik településen három autóból hamis szórólapokat osztogatnak a nevében. A faluba utazott, ahol rá is talált a szórólapokat terjesztőkre. Beszállt az egyik autóba, hogy feltartóztassa az elkövetőket, amíg segítőtársa rendőrt hív, ám a bent ülők ütni és fojtogatni kezdték, majd kidobták a kocsiból és elhajtottak.

Csornovolt a parlamenti választási kampány alatt már másodszor verték meg: szeptember 13-án Lviv városában támadta meg egy ismeretlen férfi. Az újságírónő – az Lb.ua ukrán hírportál munkatársa – az utóbbi időben arról vált ismertté, hogy augusztus végén bejutott Viktor Janukovics ukrán elnök mezsigorjei rezidenciájára, ahol titokban lefotózta a golfpályát és az egyéb luxuslétesítményeket, majd közzétette a fényképeket.

Az október 28-i választások közeledtével egyre durvul a kampány. Hétfőn két, parlamenti mandátumokra is esélyes ellenzéki párt jelezte, hogy bántalmazták agitátoraikat. A profi ökölvívó, Vitalij Klicsko UDAR (Ütés) nevű pártjának agitátorait Kijevben és a kelet-ukrajnai Mariupolban érte támadás, a nacionalista Szvoboda párt aktivistáira Lvivben támadtak “oroszul beszélő” Janukovics-hívek.

Csornovol személyében két héten belül már a második újságírót verték meg Ukrajnában. Szeptember végén a 1+1 ukrán televízió egyik oknyomozó munkatársát bántalmazták a nyílt utcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik