Nagyvilág

Zavargások Németországban egy neonáci tüntetés miatt

Összecsaptak a rendőrök és baloldali ellentüntetők szombaton a baden-württembergi Göppingenben egy tervezett neonáci megmozdulás kapcsán. A hatóságok több mint 60 tüntetőt őrizetbe vettek.

A neonáci Német-nemzeti Demokrata Párthoz (NPD) közel álló csoportok szombatra terveztek tüntetést Göppingen városában. A rendőrség azonban betiltotta azt. A mannheimi közigazgatási bíróság később felülbírálta a döntést, és engedélyezte a megmozdulást. Így kora délelőtt több száz neonáci gyűlt össze a főpályaudvarnál, hogy a város központjába vonuljon.

A szélsőjobboldali tüntetés megakadályozására baloldali csoportok ellentüntetést szerveztek, és szemtanúk szerint mintegy kétezren gyűltek össze. A hatóságok szerint a résztvevők között mintegy 400 álarcos, feltehetőleg szélsőbaloldali személy volt, akik kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendőröket és több hatósági járművet megrongáltak. A zavargókat ezután vették őrizetbe.

Közvetlenül a tervezett szélsőjobboldali tüntetés előtt átmeneti időszakra megbénult a Göppingent érintő, Ulm és Stuttgart közötti vasúti közlekedés. A hatóságok gyanúja szerint ismeretlenek megrongálták a vasúti kábeleket, feltehetőleg azzal a céllal, hogy megakadályozzák a neonácik bejutását a városba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik