Nagyvilág

Megölték a rendőrökre tüzet nyitó férfit

strasbourgi-rendorok (franciaország, terrorelhárítás, robbantás)
strasbourgi-rendorok (franciaország, terrorelhárítás, robbantás)

Egy gyanúsított meghalt, három rendőr megsérült szombaton Strasbourgban. Az országos terrorelhárítási akcióban hét radikális iszlamistát vett őrizetbe a francia rendőrség.

A Strasbourgban megölt 33 éves gyanúsított tüzet nyitott a rendőrökre, akik az otthonában akarták őrizetbe venni. Az akcióban három rendőr könnyebben megsérült: az egyiket a fején és a szíve környékén érték a golyók, de a rohamsisak és a golyóállómellény felfogta azokat. A gyanúsított élettársát a helyszínen őrizetbe vették.

Egy másik veszélyes gyanúsított Párizsban szintén fegyverrel fogadta a nyomozókat, a dél-franciaországi Cannes-ban letartóztatottak viszont nem tanúsítottak ellenállást.

Francois Hollande köztársasági elnök közleményében megerősítette, hogy az állam „teljes mértékben elkötelezett a franciák megvédésére a terrorizmus minden formájával szemben”.

A letartóztatott iszlamistákat azzal gyanúsítják, hogy közük van a Párizs közeli Sarcelles egyik kóser élelmiszerboltja elleni szeptember 19-ei robbantásos merénylethez. A támadásban egy személy könnyebben megsérült. A 60 ezer lakosú északi elővárosban él a fővárosi régió egyik legjelentősebb zsidó közössége. A merénylet abban az időszakban történt, mikor a zsidó újév és az engesztelés napja, a jom kipur ünnepe között a leglátogatottabb az üzlet.

Az ügyben az ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást, a nyomozást a belső elhárítás központi igazgatósága (DCRI) vezetette.

A terrorelhárítók szombaton megerősítették, hogy valamennyi őrizetbe vett személy az iszlám radikális szalafista mozgalomhoz tartozik. Azzal gyanúsítják őket, hogy közvetve vagy közvetlenül részt vettek a kóser bolt elleni támadásban. A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a gyanúsítottak nem készültek újabb támadásra a közeljövőben, de volt egy listájuk „célpontokról”. A rendőrök most azt szeretnék megállapítani, hogy a lista mire vonatkozott pontosan: konkrét későbbi merénylettervek helyszínét, vagy csak a gyanúsítottak között szóba került lehetséges célpontokat tartalmazta.

A szeptemberi támadáskor a rendőrök elutasították azt a feltételezést, hogy az ügynek közel lehet A muzulmánok ártatlansága című iszlámellenes film miatt a muzulmán világban kirobbant zavargásokhoz, amelynek kapcsán Párizsban az amerikai nagykövetség előtt egy betiltott iszlamista tüntetésen antiszemita jelszavakat skandáltak szalafista tüntetők.

A franciaországi zsidó szervezeteket képviselő tanács (CRIF) azonban úgy vélte, hogy a támadásnak köze lehet a film által kiváltott indulatokhoz. Yossi Gal, Izrael párizsi nagykövete pedig elítélte „az antiszemita támadást”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik