Nagyvilág

Már Amerikában a legveszélyesebb terrorista

abu hamza (abu hamza)
abu hamza (abu hamza)

Nagy-Britannia kiadta félszemű, kampókezű Abu Hamzát az Egyesült Államoknak.

A brit hatóságok szombat hajnalban útnak indították az Egyesült Államokba Abu Hamza radikális iszlám hitszónokot és több társát, akinek kiadatását alig néhány órával korábban hagyta jóvá jogerős végzésével a londoni felsőbíróság.

Évekig húzódott

Hamzát az amerikai hatóságok egyebek között azzal vádolják, hogy a nyugati parti Oregon államban kiképző tábort próbált létesíteni az al-Kaida terrorhálózat megbízásából, emellett közreműködött egy másfél évtizeddel ezelőtti jemeni emberrablásban. A jemeni hatóságok túszmentő kísérletében annak idején négy nyugati fogoly – köztük három brit – meghalt.

Hamza szombati kiadatásával többévi jogi huzavona zárult le.

Félszemű, félkarú

Az 54 éves, egyiptomi születésű Abu Hamza el-Maszrit – eredeti nevén Musztafa Kamal Musztafát -, aki házassága révén jutott azóta megvont brit állampolgárságához, még 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett gyilkosságra történő felbujtás miatt. Abu Hamza kiadatását azonban az amerikaiak is kérték, és ezt egy alsóbb fokú londoni bíróság 2008-ban jóváhagyta, Jacqui Smith akkori brit belügyminiszter pedig szignálta is a kiadatási rendeletet.  A prédikátor ügyvédei azonban megfellebbezték a döntést, azon az alapon, hogy az amerikai kiadatási kérelem egyes bizonyítékok szerint kínzással kicsikart tanúvallomások információira épült. Ezután hosszas jogi procedúra kezdődött, amely végül eljutott a strasbourgi emberi jogi bíróságig. Az európai jogi fórum azonban a múlt hónap végén úgy döntött, hogy a kiadatásnak nincs akadálya.

A félszemű és félkezű – hiányzó keze helyén egy hatalmas kampóban végződő művégtagot viselő – Hamza az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének vallási elöljárója volt, de gyújtó hatású prédikációi miatt a mecsetet fenntartó iszlám alapítvány már 2003-ban eltávolította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik