Nagyvilág

Orbán: Fizessenek a gazdagok!

Nincs EU a gazdagok támogatása nélkül – mondta a kormányfő Pozsonyban, ahol a Kohézió barátai nevű csoport miniszterelnökei közös nyilatkozatban álltak ki a támogatások szinten tartása mellett.

A közös nyilatkozat elfogadása után a magyar kormányfő közölte: az EU egy fontos és érzékeny szakaszba ért, mivel a közeljövőben az elkövetkezendő hét év költségvetéséről születik döntés. Ebből adódóan az egyes álláspontok képviselői között kiéleződött a küzdelem. “A vita arról szól, miként lehet Európát, illetve az unióhoz tartozó országokat egyenként kirángatni abból a válságból, amelyben Európa ma van” – mondta Orbán Viktor. Ahhoz, hogy az unió egyes tagországai sikerrel lábaljanak ki a válságból, az EU fejlesztési forrásai is kellenek. “Legalább annyi befektetésre és támogatásra van szüksége Magyarországnak a következő hét évben, mint amennyi az elmúlt hét év során rendelkezésre állt” – tette hozzá.

Bonyolult harc lesz

Ahhoz, hogy az EU 2014 és 2020 közötti költségvetésében a Kohézió barátai csoport tervei szerint alakuljon az unió kohéziós politikára szánt támogatásainak szintje, az EU – jelentősebb költségvetési lefaragásokat szorgalmazó – nettó befizető tagországainak a beleegyezésére is szükség lesz. Orbán szerint beleegyezésük megszerzéséhez megfontolt eljárást igénylő bonyolult küzdelem vezethet. “Amire törekednünk kell, az a tárgyalás és a megegyezés” – mondta. A kormányfő szerint a csoport többi országának vezetői is így tárgyalnak majd, de kinyilvánítják azt is, mi elfogadhatatlan számukra. “Világossá tesszük, hogy nincs Európai Unió közös európai fejlesztések nélkül”, nincs Európa, ha a később csatlakozott, szegényebb országok nem kapnak támogatást a gazdagabbaktól – mondta.

Orbán szövetségese: a valóság

A kormányfő szerint a kohéziós alapok lefaragását javasló tagországokat a felzárkóztatási támogatások szinten tartásáról tapasztalati érvekkel lehet meggyőzni, hiszen az EU legsikeresebb vállalkozása éppen a közös gazdaságfejlesztési program volt. A megvalósult beruházások mellett több millió munkahely létrejötte is ennek köszönhető.

“A legnagyobb érvünk és a legnagyobb szövetségesünk éppen a valóság” – közölte a kormányfő, aki bízik a sikerben, mivel ügyes politikával a következő másfél-két hónapban komoly eredményeket lehet elérni. “A szükséges szövetségek egy részét már meg is kötöttem, ott pedig ahol konfliktust kellett vállalni, a magyar álláspontot világossá tettük” – összegzett Orbán Viktor.

Barroso mielőbbi megegyezést akar

Egyesíteni kell az EU-tagországok költségvetéssel kapcsolatos, egyelőre különböző, álláspontját, és így a fenntartható gazdasági növekedés barátaivá kell tenni őket – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke pénteken Pozsonyban. José Manuel Barroso közölte: a csoportnak más az elképzelése az unió 2014 és 2020 közötti költségvetéséről, mint a nettó befizető uniós tagállamoknak. Közelíteni kell az álláspontokat, hogy az Európai Tanács novemberi ülésén megegyezés születhessen.

Az EB elnöke szerint az EU költségvetése a gazdasági növekedés megteremtésének legerősebb eszköze. A megegyezés mielőbbi megszületése pozitív jelet küldhetne a külvilágnak arról, hogy “az EU-ban képesek döntéseket hozni.” A kohézió barátai csoportnak a felzárkóztatási politika támogatására szánt költségvetési fejezet szinten tartását célzó igyekezetéről José Manuel Barroso azt mondta: azért nem szabadna lefaragni a támogatásokat, mert azok nélkül olyan helyzet állhat elő, hogy az unió egyes tagországai nem lesznek képesek teljesíteni a stabilitási és növekedési paktum célkitűzéseit.

Közös cél a kohézió

“A kohézió nem csupán egy, a gazdagok által a szegényebbeknek nyújtott segítség, hanem az Európai Unió közös célja” – mondta. Barroso szerint tudatosítani kell, hogy a felzárkóztatás politikája és a kohéziós támogatások nem veszélyeztetik a versenykörnyezetet. Hozzátette: a jövőben politikai megegyezésekkel el kell jutni oda, hogy a nettó befizetők kinyilvánítsák, igenis folytatni akarják a felzárkóztatást. A 15 fős csoport által közös nyilatkozatban támogatott költségvetés-tervezet a kohéziós politika támogatására 339 milliárd eurós csomagot irányoz elő a 2014-től 2020-ig terjedő időszakra. Ez az összeg 15,8 milliárd euróval alacsonyabb, mint amennyi volt az előző költségvetési időszakban, és a felzárkóztatásra szánt támogatások 4,5 százalékos csökkentését jelentené. Az EU nettó befizető országai 100-150 milliárd eurót kitevő lefaragást támogatnának, és egy ilyen forgatókönyv esetén a felzárkóztatásra szánt támogatások akár 50-60 milliárd euróval is csökkenhetnének az előző költségvetési időszakhoz képest.

Angela Merkelnél kezdheti a győzködést Orbán

A német kancellár október 11-én hivatalában fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – közölte pénteken Berlinben a német kormány szóvivője.Steffen Seibert szerint “a találkozó középpontjában a kétoldalú kapcsolatok és az euróövezet helyzete állnak”, további témák pedig “a két ország belpolitikai fejleményei és regionális kérdések”. A tervek szerint a csütörtökön délben kezdődő megbeszélés után a kancellár és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatót tart.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár egy szeptemberi interjúban azt mondta: Orbán Viktor és Angela Merkel találkozóján az unió következő hétéves költségvetési kerete lesz “a leghúzósabb” téma.
A kormányfő 2010-ben és 2011-ben is tett hivatalos látogatást a német kancellárnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik