Nagyvilág

Kártérítésre kötelezték az al-Kaidát, a szeptember 11-ei merényletekért

Egy New York-i bíró arra kötelezte az al-Kaida terrorszervezetet, az afganisztáni tálib mozgalmat és Teheránt, hogy hatmilliárd dolláros kártérítést fizessenek a 2011. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásokban meghalt áldozatok hozzátartozóinak.

A George Daniels bíró által szerdán aláírt végzés jelképesnek tekinthető csupán, hiszen a döntés végrehajtására nincs lehetőség, de az AP hírügynökség szerint a határozat mégis némi reményt táplál a hozzátartozókban.

Tavaly 47 áldozat családja fordult Daniels bíróhoz kártérítési keresettel, ő pedig bűnösnek találta az al-Kaidát, a tálib mozgalmat és Iránt is a csaknem háromezer halálos áldozatot követelő szeptember 11-ei merényletek elkövetéséért.

A terrortámadások után az al-Kaida néhai vezetője, Oszama bin Laden szinte azonnal elismerte, hogy szervezete követte el a merényleteket. Annak idején az afganisztáni tálibok nyújtottak menedéket az al-Kaidának. Az iráni hatóságok ugyan többször is értésre adták, hogy semmi közük a szeptember 11-ei tragédiához, a George Daniels bíró vezette bírói testület szerint azonban Teherán igenis támogatást nyújtott a terroristáknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik