Nagyvilág

Azeri kiadatás: felelőtlen döntés született

A Safarov-ügyről tart  vitát Strassbourgban az Európa Tanács. A KDNP képviselője kizárólag jogi jellegű ügynek, míg az MSZP képviselője felelőtlennek nevezte az átadást.

A jogállamiság kerül veszélybe, ha a nemzetközi egyezmények előírásaival önkényesen vissza lehet élni – ezt mondta Christopher Chope brit konzervatív képviselő a Safarov-ügyről szóló EP-vita megnyitásakor.

Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Ramil Safarov Azerbajdzsánnak történt átadása kizárólag jogi jellegű ügy volt, nem irányult Örményország ellen, és semmiképpen sem tekinthető az örmény nép megsértésének.

Vejkey kijelentette, hogy az átadás az 1983-as strasbourgi egyezmény előírásaival összhangban történt, és Magyarország elítéli, hogy az azeri elnök a procedúra után azonnal kegyelemben részesítette Safarovot. “Ez a lépés ellentétben áll a strasbourgi egyezmény lényegével” – tette hozzá.

Szabó Vilmos rossznak és felelőtlennek nevezte mind az átadást, mind a Safarovnak adott kegyelmet. Az MSZP-s országgyűlési képviselő kijelentette: a magyar szociáldemokraták, a demokratikus ellenzékiek továbbra is fontosnak tartják a jó azeri-magyar kapcsolatokat, de a kormány helyett megkövették az örmény népet a történtekért.

Szabó szerint ugyanakkor az Európa Tanácsban meg kell vizsgálni azt is, megfelelő-e a nemzetközi szabályozás azokban az esetekben, amikor a bűntény indítéka a nemzeti, vallási, politikai hovatartozás, illetve a bőrszín volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik