Nagyvilág

Népszerű a szökőárturizmus Kínában

Idén több mint 20 ezer ember volt kíváncsi a világ talán legnagyobb szökőárjára, a kelet-kínai Csiantang folyó tölcsértorkolatánál.

A magassága és sebessége alapján mindenképpen kiemelkedőnek tartott kínai árapály-jelenség hatalmas, s ennél fogva rendkívül látványos hullámok sorozatával vált vonzó turisztikai eseménnyé a folyó Hajning városhoz közeli szakaszánál.

Minden évben tízezrek látogatnak el, hogy szemtanúi lehessenek a jelenségnek, mely egyáltalán nem veszélytelen. A korábbi években a figyelmeztetések ellenére sokan túl közel merészkedtek a folyóparthoz. 2005 óta 27 turista halt meg a szökőár-figyeléssel összefüggő balesetekben.

A csapó árhullám, mely évente egyszer a Csiantang folyón is végigvonul, évente egyszer fordul elő a föld alig pár vidékén. Ilyenkor a Hold vonzásától meglóduló tengeri víztömeg hirtelen egy folyó torkolatába hatol be, és az összeszűkülő csatorna hatására a hullám hatalmasra duzzad. Az idei szökőár a Csiantang folyón elérte a 9 métert és a 40 kilométer per órás sebességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik