Nagyvilág

20 millió dollárt érhet a különleges gyémánt

Kivételesnek tartott történelmi drágakő, a József főherceg-gyémánt vár árverésre a Christie's genfi aukcióján novemberben,  akár 15-20 millió dollárt is megadhatnak a kincset érő kőért.

Rendkívüli, 72,02 karátos gyémántról van szó, amelynek színbesorolása D. Ez a lehető legjobb, amely a legnagyobb tisztaságra utal. Csakúgy, mint a történelem néhány híres gyémántja – egyebek közt a brit koronát díszítő Koh-i-Noor, a Louvre-ban őrzött Regent vagy a Smithsonian Múzeumban lévő Hope –, ez is az indiai Golkonda bányájából származik – mondta el szerdán Jean-Marc Lunel, a Christie’s ékszerszakértője.

A József főherceg-gyémánt előbb egy brosst, majd egy függőt díszített. A drágakő a Habsburgoké volt, nevét az 1872 és 1962 között élt József Ágost főhercegről kapta.

A herceg Magyarországon élt, de a második világháború után – a szovjet megszállás miatt – az Egyesült Államokba ment. Később Németországba költözött, ott halt meg 90 évesen. A gyémántot még a háború előtt fiának adta, ő pedig 1933-ban egy magyar bank széfjében helyezte el. Három évvel később a drágakövet eladták, a névtelenségbe burkolózó vásárló még éveken át – az egész háború alatt – a széfben tartotta a gyémántot.

Rejtélyes fordulatok után a József főherceg-gyémánt 1961-ben már a nemzetközi piacon bukkant fel, egy londoni árverés tételei között szerepelt. Harminckét évvel később egy genfi liciten 6,5 millió dollárért vették meg. Azóta is többször cserélt gazdát, de rendre magántranzakciók keretében.

Mielőtt újra licitre bocsátják, a gyémántot kiállítják New Yorkban és Hongkongban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik