Nagyvilág

Sanyargatták a pápa lopással vádolt komornyikját?

vatikan(210x140)(1).jpg (vatikán, róma)
vatikan(210x140)(1).jpg (vatikán, róma)

Paolo Gabriele továbbra is állítja, hogy ártatlan, és panaszt tett a vatikáni fogdában elszenvedett állítólagos bántalmazásért.

Ártatlan vagyok, ami a lopás minősített esetének vádját illeti. Bűnös vagyok abban, hogy elárultam a Szentatya belém vetett bizalmát, akit úgy szeretek, mint atyját a gyermek – hangoztatta Paolo Gabriele a vatikáni bíróságon tartott második meghallgatásán.

A férfi azt állította, hogy egyedül lopta ki a pápai lakosztályból a bizalmas dokumentumokat. „Ösztöneit követve” cselekedett a „Vatikánt uraló elviselhetetlen helyzet miatti elkeseredéstől hajtva”, és meg volt róla győződve, hogy XVI. Benedeket „manipulálják”, ezért segítségre van szüksége. 2010 óta gyűjtötte a bizalmas leveleket, jelentéseket, amelyekről fénymásolatot is készített. Az első irat, amelyet magához vett, Vatikánváros volt kormányzó-helyettesének az egyházfőhöz intézett levele volt a pápai államon belüli korrupció gyanújáról.

Hangsúlyozta: nem kapott pénzt a sajtótól az átadott dokumentumokért. Amikor úgy érezte, hogy “túllépte a határt és meg kell gyónnia bűneit”, a fénymásolatokat átadta gyóntatójának, akit azonban nem nevezett meg. A vatikáni csendőrség tagjai arról számoltak be a bíróságon, hogy a XVI. Benedek lakosztályából eltűnt aranyrögöt Gabriele lakásán egy cipősdobozban találták meg, tehát nemcsak iratokat, hanem értékes tárgyakat is lopott.

A vatikáni bíróság bejelentette, hogy vizsgálatot indít, mivel a komornyik állítása szerint a május 23-i letartóztatása után a vatikáni fogdában töltött hatvan nap alatt bántalmazták és lélektani nyomásgyakorlás áldozata volt. Cellája olyan szűk volt, hogy karját sem tudta kinyújtani, az első nap huszonnégy órán keresztül nem kapcsolták le nála villanyt és párnát sem kapott.

A helyi csendőrség kedden cáfolta Gabriele panaszát. Közleménye szerint a cellában azért volt bekapcsolva napi 24 órán keresztül a világítás, mivel attól tartottak, hogy a férfi kárt okoz magában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik