Nagyvilág

Haraszti Miklós fog jelenteni Fehéroroszországról

Haraszti Miklóst nevezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (EJT) a fehéroroszországi helyzet figyelemmel kíséréséért felelős különleges jelentéstevőnek.

A jelenleg 47 tagú EJT-t az ENSZ-reform keretében az Emberi Jogok Bizottsága helyett hozták létre 2006-ban. Legfőbb újításként olyan általános emberi jogi ellenőrző mechanizmust vezetett be, amelynek keretében valamennyi ENSZ-tagállam emberi jogi gyakorlata vizsgálat tárgya lehet.

A tanács most befejeződött ülésszakán eldöntött kinevezéssel kapcsolatban – a testület honlapján olvasható összefoglaló szerint – Fehéroroszország jelezte, hogy nem ismeri el a tanácsnak ezt a döntését. Az indoklás szerint Minszk – “tekintettel múltbéli tapasztalataira” – nem látja biztosítottnak, hogy Haraszti Miklós “tárgyilagos és pártatlan módon tudja végrehajtani küldetését”.

Megjegyezte a fehérorosz ENSZ-képviselő azt is, hogy az országban “nem egy jelentéstevő érzelmei alapján”, hanem saját törvényei szerint kívánják biztosítani az alapvető emberi és szabadságjogokat.

A Naviny.by fehérorosz hírportál emlékeztetett arra, hogy Minszk már júliusban, az országra vonatkozó jelentéstevői poszt létrehozásának elhatározásakor jelezte: nem fogadja e semmilyen személy megbízatását erre a feladatra.

Haraszti Miklós 2004-től hat éven át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiafelelőse volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik