Nagyvilág

Haraszti Miklós fog jelenteni Fehéroroszországról

Balla István

2012. 09. 30. 18:02

Haraszti Miklóst nevezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (EJT) a fehéroroszországi helyzet figyelemmel kíséréséért felelős különleges jelentéstevőnek.

A jelenleg 47 tagú EJT-t az ENSZ-reform keretében az Emberi Jogok Bizottsága helyett hozták létre 2006-ban. Legfőbb újításként olyan általános emberi jogi ellenőrző mechanizmust vezetett be, amelynek keretében valamennyi ENSZ-tagállam emberi jogi gyakorlata vizsgálat tárgya lehet.

A tanács most befejeződött ülésszakán eldöntött kinevezéssel kapcsolatban – a testület honlapján olvasható összefoglaló szerint – Fehéroroszország jelezte, hogy nem ismeri el a tanácsnak ezt a döntését. Az indoklás szerint Minszk – “tekintettel múltbéli tapasztalataira” – nem látja biztosítottnak, hogy Haraszti Miklós “tárgyilagos és pártatlan módon tudja végrehajtani küldetését”.

Megjegyezte a fehérorosz ENSZ-képviselő azt is, hogy az országban “nem egy jelentéstevő érzelmei alapján”, hanem saját törvényei szerint kívánják biztosítani az alapvető emberi és szabadságjogokat.

A Naviny.by fehérorosz hírportál emlékeztetett arra, hogy Minszk már júliusban, az országra vonatkozó jelentéstevői poszt létrehozásának elhatározásakor jelezte: nem fogadja e semmilyen személy megbízatását erre a feladatra.

Haraszti Miklós 2004-től hat éven át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiafelelőse volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

NEW YORK, NY - NOVEMBER 07:  Aretha Franklin performs on stage at the Elton John AIDS Foundation Commemorates Its 25th Year And Honors Founder Sir Elton John During New York Fall Gala - Show at Cathedral of St. John the Divine on November 7, 2017 in New York City.  (Photo by Nicholas Hunt/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.