Nagyvilág

Elmaradt a krasznahorkai cigánytelep “eltakarítása”

Krasznahorkaváralja, (romatelep, rendőr, krasznahorkaváralja)
Krasznahorkaváralja, (romatelep, rendőr, krasznahorkaváralja)

A terület lezárásával a rendőrség megakadályozta Krasznahorkaváralján a helyi illegális cigánytelepnek egy szélsőséges szlovák politikus, Marián Kotleba által szombatra meghirdetett "eltakarítását". Incidens nem történt.

A krasznahorkai vár tövében lévő, néhányszáz lakosú cigánytelep nyilvános felszámolását az ingatlan résztulajdonosává vált Marián Kotleba, a szlovák sajtóban is szélsőségesnek nevezett Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke jelentette be néhány hete, tulajdonjoga érvényesítésére hivatkozva. A “takarítási akció” végül elmaradt, a rendőrség lezárta a telepre vezető utakat, nem engedte a helyszínre Kotlebának mintegy kétszáz támogatóját.

A rohamrendőrök csak az ingatlan társtulajdonosait, Marián Kotlebát és Szaniszló Lászlót, illetve a velük érkezett földmérőt engedték be azt követően, hogy jelezték: csak telküket készülnek felmérni. Az eredetileg szombat délre meghirdetett megmozdulást késleltette, hogy annak négy főszervezőjét, köztük Kotlebát kihallgatásra a rendőrség reggel előállította.

A település önkormányzati hivatala mellett délután egy órára Kotleba közel kétszáz támogatója gyűlt össze, de addigra a  településen több busznyi rohamrendőrrel, lovas rendőrökkel és egy vízágyúval kivonult rendőrség már lezárta a falu több utcáját, valamint a cigánytelepre vezető mindkét utat. A “takarítók” végül a szervezők nélkül is elindultak a telep irányába, de a rohamrendőrök négyszeres sorfala előtt megálltak.

A rendőrség felszólítására és az előállított szervezők szabadon bocsájtásának hírére végül is a tömeg visszafordult és a település központjában várták meg Kotleba érkezését. A Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke rögtönzött sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az államhatalom folyamatosan jogsértéseket követ el vele és a telek tulajdonosaival szemben, amikor nem hagyja, hogy érvényesítsék tulajdonosi jogaikat.

Bollo Péter, a község polgármestere a TASR hírügynökségnek megerősítette, a rendezvényt bejelentés nélkül tartották. A hangulat március tizedike óta paprikás a faluban, ekkor gyulladt ki ugyanis a krasznahorkai vár, amiért sokan a romákat tették felelőssés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik