Nagyvilág

Szabad az abortusz Dél-Amerikában is?

Legálissá teszik a művi terhességmegszakítást Uruguayban, ha a parlament alsóháza után a felsőház is megszavazza a törvényt. Mivel Dél-Amerikában egyedül itt lenne szabad az abortusz, csak azok kapnának engedélyt, akik legalább egy éve az országban élnek.

A szenátusi döntésre váró javaslat szerint – mint Európában – a terhesség 12. hetéig végeznének abortuszt. A műtétre váró nőnek meg kell indokolnia döntését egy nőgyógyászból, egy pszichológusból és egy szociális munkásból álló testület előtt. Ezután tájékoztatják, milyen egészségi kockázatai vannak a beavatkozásnak, és milyen lehetőségei vannak, ha mégis megtartaná a gyermeket – szociális programok, örökbeadás -, majd öt nap múlva meg kell erősítenie szándékát.

Nemi erőszak esetén a 14. hétig lehet megszakítani a terhességet. Nincs időbeli korlátja a beavatkozásnak, ha az anya élete forog veszélyben vagy a magzat oly módon károsodott, hogy biztosan nem születhet meg élve.

A képviselőház a lehető legkisebb többséggel, 50-49 arányban szavazta meg a törvényt 14 órányi heves vita után. Egy felmérés szerint a lakosság 52 százaléka helyesli az abortusz legalizálását, 34 százaléka pedig ellenzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik