Nagyvilág

Rejtélyes Buddha-szoborra bukkantak a nácik

Buddha-szobor meteoritból (buddha-szobor, meteorit)
Buddha-szobor meteoritból (buddha-szobor, meteorit)

Rejtélyes, meteoritkőzetből faragott Buddha-szoborra bukkant a náci védosztag, az SS soraiba tartozó német tudósok egy csoportja évtizedekkel ezelőtt Tibetben – áll egy szakfolyóiratban most közzétett cikkben. A csaknem ezeréves ábrázolás egy aukción került elő.

A Meteoritics and Planetary Science című tudományos folyóiratban szerdán megjelent cikkében Elmar Buchner német tudós a nácikról, az ereklyékről és a meteoritokról írt, a dokumentum végén pedig kitér a vélhetően első olyan, embert ábrázoló szoborra, amelyet meteoritkőzetből formáztak.

Forrás: dr. Elmar Buchner

Buchner elmélete szerint az SS-hez tartozó tudósok egy csoportja az 1930-as évek végén kelt útra Tibetbe, hogy felderítsék az árják gyökereit. A nácik ugyanis arra alapozták fajelméletüket, hogy a németek egy nézetük szerint felsőbbrendű árja faj leszármazottai.

Az expedíció vezetője, a zoológus és etnológus Ernst Schäfer 1939-ben egy 24 centiméteres, több mint 10 kilós, ismeretlen eredetű Buddha-szoborral tért vissza Németországba. A tudós érdeklődését vélhetően a faragvány mellrészén látható szvasztika, vagyis horogkereszt keltette fel.

A Vasembernek elnevezett szobor eltűnt egy müncheni magángyűjteményben, és a tudósok számára csak 2009-ben vált újra hozzáférhetővé, miután felbukkant egy aukción.

Buchner szerint a vas- és nikkeltartalmú kőzet abból a Csinga nevű meteoritból származhat, amelynek törmelékei 15 ezer évvel ezelőtt hullottak le Szibériára és a mai Mongólia területére. A meteoritdarabkákat történelmi feljegyzések szerint csak 1913-ban fedezték fel, a Buddha-szobor – stílusa alapján – azonban vélhetően a 11. századból való. Hozzá hasonlót soha nem találtak.

Amennyiben a német geológus számításai helytállóak, a szobor kis híján ezeréves, értéke pedig felbecsülhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik