Nagyvilág

A magyar demokráciát siratták az osztrák tévében

parlament-zászló-duna (parlament, )
parlament-zászló-duna (parlament, )

A magyarországi demokrácia helyzetével foglalkozó vitaestet sugárzott az osztrák közszolgálati televízió szerda éjszaka.

A Magyarország – Agyő, demokrácia? címmel sugárzott, mintegy másfél órás vitaműsorban Prőhle Gergely helyettes külügyminisztériumi államtitkár kijelentette, Magyarország európai elkötelezettségű ország, és az is marad. Úgy vélte, általában véve is több higgadtságra van szükség a politikai diskurzusban.

Félelem és veszély?

Paul Lendvai ausztriai újságíró, publicista úgy vélekedett, egyrészről az elmúlt húsz évben sok hiba történt, másrészt soha nem zajlott még “ilyen céltudatos hatalomkoncentráció” a rendszerváltás után, mint a 2010-es választás óta, és veszély fenyegeti a demokráciát.

Ungváry Rudolf író annak a nézetének adott hangot, hogy Orbán Viktor azzal a kijelentésével, miszerint “a haza nem lehet ellenzékben”, azt sugallja, hogy a Fidesz azonos a hazával. Ez véleménye szerint félelmet ébreszt azokban, akik nem Fidesz-szavazók.

Az Esterházy hercegek hagyatékát kezelő alapítványok vezetője, Stephan Ottrubay szerint Magyarországnak a rendszerváltás óta alig volt még lehetősége a demokrácia játékszabályait elsajátítani, és a tanulási folyamat még nem fejeződött be.

Öncenzúra

Hans Kaiser, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt politikusa, a Konrad Adenauer Alapítvány korábbi budapesti vezetője úgy vélte, a magyarok sok mindent “nem beszéltek végig” történelmükkel kapcsolatban, így például a trianoni döntést és az 1956-os eseményeket. Kaiser kitért arra is, hogy a médiatörvényt “ártalmatlannak” tartja.

Váradi Júlia újságíró, a Klubrádió műsorvezetője úgy vélekedett, a magyar újságírók öncenzúrára kényszerülnek, és a kormányváltás óta “lehetetlen a közszolgálati médiában kormánykritikus adást sugározni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik