Nagyvilág

Kezdődik az évszázad pere

Paolo Gabriele (Paolo Gabriele)
Paolo Gabriele (Paolo Gabriele)

A vádlott állítja, a Szentlélek parancsára szivárogtatott bizalmas iratokat.

A vatikáni bíróságon szombaton kezdik tárgyalni a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával vádolt Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja ügyét. A vádlottak padján ül Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa is, akinek bűnpártolásért kell felelnie. Az eljárás helyszíne a Vatikáni Bíróság apró épülete lesz, amely a pápai állam falain belül, a Szent Péter-bazilika és az audienciaterem közötti Szent Márta téren található. Az ügyet háromtagú bírói tanács tárgyalja.

Sajtóértesülések szerint a pápai komornyik két héttel ezelőtt lecserélte ügyvédjét, aki nem értett egyet a Gabriele által választott védelmi stratégiával. Gabriele azt kívánja hangoztatni a bíróságon, hogy a “Szentlélek parancsának engedelmeskedett” – írták az újságok.

Az “évszázad perét” emlegetik az olasz Vatikán-szakértők, akik szerint a városállam falain kívülre csempészett bizalmas dokumentumok ügye azért rendkívüli, mivel közvetlenül a pápa személyét érintette. “Példa nélküli bírósági tárgyalásról” beszélt Carlo Cardia egyházjogi professzor. Mint mondta, a vatikáni bíróságon régen nem ítélkeztek ilyen súlyos ügyben. A bíróság az utóbbi években kisebb lopásokkal, fegyelmi ügyekkel foglalkozott. Ez az első alkalom, hogy egy olyan vádlottat állítanak itt bíróság elé, akit a Vatikán területén tartóztattak le.

Gabriele idén januártól adott át bizalmas dokumentumokat a sajtónak. A komornyikot május 24-én tartóztatták le. Hatvan napot töltött a vatikáni fogdában, azóta házi őrizetben van vatikáni otthonában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik