Nagyvilág

Pattanásig feszül a helyzet Izrael és Egyiptom között

izraeli katona (izraeli katona)
izraeli katona (izraeli katona)

Az izraeli külügyminiszter kizárta az Egyiptom által követelet módosítást a két ország közti békszerződésben. Közben az arab ország katonákat küld a Sínai-félszigetre.

Avigdor Liberman kizárt bármilyen módosítást az Egyiptommal 1979-ben kötött békeszerződés záradékaiban, miközben a két ország közös határa mentén egyre rosszabb a biztonsági helyzet, s újabb egyiptomi katonákat vezényelnek a Sínai-félszigetre.

“A legcsekélyebb lehetőség sincs arra, hogy Izrael elfogadja az Egyiptommal kötött békeszerződés módosítását” – mondta a miniszter vasárnap a közszolgálati rádióban. “Nem fogadunk el semmilyen módosítást a Camp David-i egyezményekben” – hangsúlyozta, külön kiemelve az egyezmények katonai záradékainak érinthetetlenségét.

“Egyiptomnak teljesítenie kell kötelezettségeit a Sínai-félszigeten” – folytatta Liberman, utalva az utóbbi hónapok számos Izrael-ellenes támadására, amelyet e sivatagi térségből indítottak Egyiptom által nem ellenőrzött elemek. Legutóbb pénteken három fegyveres a félszigetről beszivárgott izraeli területre, rátámadt izraeli katonákra, s egyet lelőtt, egy másikat pedig megsebesített. Ezután tűzharcban mindhármukkal végeztek izraeli katonák. Az incidens olyan határszakaszon történt, ahová a most folyó izraeli kerítésépítés még nem ért el.

Az egyiptomi hadsereg csekély erővel van jelen a Sínai-félszigeten az Izraellel kötött békeszerződés értelmében, amely a terület demilitarizálását írja elő. Augusztus 7-én azonban – Izraellel egyetértésben – beindult a “Sínai hadművelet”, amellyel további egyiptomi erőket telepítenek a félszigetre, a legnagyobb kontingenst 1982, a terület Izrael általi visszaadása óta. Egyiptom azt hangoztatja, hogy katonái az erősítés kezdete óta terroristák és bűnöző elemek tucatjait ölték meg, akiknek a nemzetiségét nem közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik