Nagyvilág

Idén átadják az új Duna-hidat

Novemberre elkészül az új Duna-híd, amely Bulgáriát és Romániát köti össze.

Ivajlo Moszkovszki bolgár közlekedési miniszter bejelentette, hogy a Bulgária és Románia közötti, Vidint Calafattal összekötő új Duna-híd infrastruktúrája csaknem teljesen elkészült, és legkésőbb novemberre kész lesz a híd maga is, így azt még idén átadhatják – írja a Napi Gazdaság.

Az építés teljes költsége 232 millió euró, amihez 70 milliós támogatást adott az EU. Fontos része ugyanis a híd a 4-es számú páneurópai közlekedési folyosónak, amely Dél-Európát köti össze Nyugat-Európával: a németországi Drezdától Isztambulig tart.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 70 millió eurós hitellel, német bankok különböző összegű kölcsönökkel segítettek, a francia fejlesztési ügynökség (AFD) 5 millióval járult hozzá a projekthez, így a bolgár kormánynak csak 60,8 millió eurót kellett bedobnia.

Szükség is volt a támogatásra, különösen mert a projekt legalább 30 millióval többe került a tervezettnél, ami nem meglepő, mivel a híd kétéves késéssel készül el − eredetileg 2010-ben kellett volna átadni. A csúszás oka kisajátítási problémák, műszaki nehézségek, a két kormány és a spanyol építőipari vállalat közti viták voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik