Nagyvilág

Erőszakos hajnyírás miatt ítéltek el szektatagokat

amisok (amisok, ámisok)
amisok (amisok, ámisok)

Bűnösnek találta egy szakadár amis szekta 16 tagját csütörtökön egy clevelandi szövetségi esküdtszék, amiért lenyírták hittársaik haját és szakállát.

Az esküdtszék többnapos tanácskozás után arra a döntésre jutott, hogy az elítéltek összeesküvést szőve megsértették a szövetségi gyűlöletbűnözésre vonatkozó törvényt és vallási indíttatású támadásokat intéztek hittársaik ellen. Az ilyen típusú bűncselekményért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható; a vonatkozó szövetségi útmutatások szerint 17 és fél év körüli ítéletek várhatók.

Az elítéltek között van egy kelet-ohiói szakadár amis csoport vezetője, Sam Mullet “püspök”, annak négy fia, egy sógora és három unokaöccse. A csoportból senki sem volt hajlandó vádalkura, amely lehetőséget nyújtott volna a büntetés enyhítésére.

Az állatok nyírására emlékeztető, durva támadások tavaly ősszel kezdődtek. A csoportvallási nézeteltérések miatt fosztották meg hajuktól és szakálluktól – az amis identitás jellegzetes jegyeitől – haragosaikat, olyanokat, akik hátat kívántak fordítani a csoportnak.

A 66 éves Mullet, a vádlottak 10 férfiból és hat nőből álló csoportjának vezetője szerint a cselekményeket jogosan követték el, egy, az amis egyházon belül zajló vallási vita keretében. A hatóságok az erőszakos haj- és szakállvágásokkal kapcsolatban már 2011 őszén őrizetbe vettek hét férfit, ám az otthon maradt nőrokonaik még márciusban is követtek el hasonló támadásokat.

A Mullet által vasmarokkal összetartott csoport és hittársaik között akkor robbant ki a konfliktus, amikor a radikális “püspök” kiátkozott nyolc családot, akik – a nézetei elleni tiltakozásként – elhagyták az ohiói Bergholz melletti telepet. A 17 gyerekes Mullet egyebek mellett azzal vívta ki többek haragját, hogy a szerinte vétkes férfiakat megveretette és tyúkketrecbe záratta, és a feleségükkel hált, hogy így “tisztítsa meg” őket a bűnöktől.

A németajkú amisok elődei – szellemi gyökereik a 16. századi, európai anabaptista protestantizmushoz nyúlnak vissza – a Biblia tanaira hivatkozva fordítottak hátat a világi hívságoknak és a műszaki haladás vívmányainak. A 18. században vándoroltak ki az Újvilágba és a létszámuk mára elérhette a negyedmilliót. A legnagyobb számban Pennsylvania, Ohio és Indiana vidéki körzeteiben élnek, de összesen 28 amerikai államban vannak jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik