Nagyvilág

Itt a katolikus Facebook

szamitogep(210x140)(1).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(210x140)(1).jpg (számítógép, internet, )

A digitális térben erősít a Vatikán. Indul az új evangelizáció?

A hívő keresztények és a nem hívők közötti világszintű párbeszéd bővítését szolgálja az az internetes közösségi rendszer, amelyet csütörtökön mutattak be a Vatikánban. Az Aleteia (a szó görögül igazságot jelent) elnevezésű hálózat a hittel, a vallási élettel foglalkozó hírközlő eszközök és internetes portálok anyagainak ad otthont.

Az aleteia.org megvalósításában teológusok, újságírók és netes szakértők vettek részt. A működést összefogó spanyol Jesús Colina csütörtökön elmondta: jelenleg 1041 tagjuk van, a honlapokon túl a világ különféle tájain működő katolikus televíziók, rádiók és vallási témákkal foglalkozó szerkesztőségek legjobb produkcióit kínálják az érdeklődőknek.

Az egyelőre négy nyelvű – olasz, angol, francia, spanyol –, de hamarosan portugálul és arabul is olvasható portált válaszként hozták létre XVI. Benedek pápa felhívására, amelyben az egyházfő az új evangelizációt szorgalmazza a digitális világban.

Colina hangsúlyozta: az Aleteia nem holmi „katolikus Facebook” lesz, nem tartozik a Vatikánhoz, igaz, számítanak a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának és az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának a támogatására.

Becslések szerint 465 millió keresztény használja rendszeresen a világhálót. Havonta mintegy 55 millió internetes szabadszavas keresés során jelenik meg a Google-on az Isten, 25 milliószor a Jézus, 37 milliószor az egyházak és 17 milliószor a szeretet szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik