Nagyvilág

Regionális nyelv lett a magyar

Beregszász város után a beregszászi járásban is regionális státust nyert a magyar nyelv a helyi közgyűlés keddi döntése nyomán.

Az internetes hírforrások szerint járási szinten is a regionális nyelvekre vonatkozó „puhább” törvényalkalmazási mód került elfogadásra, bár a Kárpátaljai Magyar Kulturális Közösség (KMKSZ) egy olyan határozattervezetet terjesztett a döntéshozók elé, amely konkrét jogokkal ruházta volna fel a beregszászi régió lakosságának 75 százalékát alkotó magyarság anyanyelvét. A képviselők nagyobb része azonban az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) változatát fogadta el, ahogyan azt a beregszászi városi kollégáik is tették. A jelenlévő 52 döntéshozó közül 45-en voksoltak a határozattervezet mellett.

Gajdos István, az UMDSZ elnöke – aki egyben Beregszász város polgármestere – a minap úgy nyilatkozott, hogy a regionális nyelveknek a nemrég elfogadott új nyelvtörvény által előrevetített teljes körű jogállását csak azt követően lehet majd biztosítani, ha a parlament elfogadja a szükséges jogszabály-módosításokat. Gajdos számításai szerint legalább 33 törvényt kell kiigazítania ahhoz a honatyáknak, hogy regionális szinten a magyar az ukrán államnyelvvel párhuzamosan érvényesülhessen Kárpátalján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik