Nagyvilág

Közel hetvenévesen sétál át az Antarktiszon

antarktisz(210x140)(1).jpg (antarktisz)
antarktisz(210x140)(1).jpg (antarktisz)

Újabb antarktiszi rekord van készülőben: ismét útra kel Ranulph Fiennes, minden idők egyik legnevesebb kalandkeresője, aki elsőként akarja átszelni gyalog a déli félteke nyarán a Déli-sarkot.

Az expedíció hat hónapig fog tartani, és résztvevőinek akár a mínusz 90 Celsius-fokos hőmérséklettel is meg kell küzdeniük – nem beszélve a hófúvásokról és a sötétségről. Az immár 68 éves Ranulph Fiennes – a világ és Nagy-Britannia egyik legismertebb felfedezője – járt már a Déli- és az Északi-sarkon, de meghódította a Mount Everestet, a világ legmagasabb hegycsúcsát is.

Az Antarktisz gyalogos átszelése nyáron rekordot jelentene. Erről Fiennes azt mondta: „Azért csináljuk, mert szeretünk világrekordokat felállítani.”

A kalandkereső és csapata decemberben kel útra hajón Angliából a Déli-óceán felé. Az Antarktisz átszelését 2013. március 21-én, a déli-sarki nyár első napján kezdik meg.

„Már 25 éve fontolgatjuk ezt az expedíciót, de azt gondoltuk, hogy lehetetlen. Hallottuk, hogy norvég felfedezők fontolgatják, útra kelnek. Erre azt mondtuk magunknak, hogy meg kell próbálnunk” – viccelődött Fiennes a száz évvel ezelőtti norvég–brit versenyfutásra utalva, amikor Roald Amundsen és Robert Falcon Scott expedíciója egyszerre akarta meghódítani a Déli-sarkot.

Az újkori brit küldetés tagjai, bár gyalogolni fognak, néhány szánt azért visznek magukkal, azokon lesznek a túléléshez szükséges felszerelések. Az expedíció tudományos céljai közé tartozik majd, hogy felmérjék a hótakaró változásait és a felmelegedésnek a déli póluson tapasztalható hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik